HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mikroméretben nyomtatták Michelangelo Dávidját

ferenck 2019.03.26. 08:00

A mikroméretű tárgyak nyomtatásáról ismert svájci Cytosurge eddigi legméretesebb, a hét hajszál szélességének megfelelő 200x200x700 mikrométeres darabjával, Michelangelo Dávidjának erősen kicsinyített változatával lepte meg a világot.

A munkafolyamat közben a FluidFM® µ3Dprinter lehetőségeivel, a 3D fájlok előkészítésével kapcsolatban is érdekes észrevételeket tettek.

3dnyomtatas_david.jpg

„Sokkal többről van szó, mint a Dávid kicsinyített másolatáról” – jelentette ki a cég kutatásfejlesztéseit vezető Giorgio Ercolano.

A tinta fémrészecskéi közötti vegyi reakciókon és a részecskék és az elektródaként működő nyomtatóágy kapcsolatán alapuló elektrolerakódásos FluidFM technológiát elsősorban fémekhez használják. A technológiát a Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet tudósai találták fel, majd ugyanaz a kutatócsoport 2009-ben megalapította a Cytosurge vállalatot.

3dnyomtatas_david0.jpg

Az eljárás pirinyó polimer- és kompozitanyagból álló részecskékre szintén alkalmazható. Egy friss újításnak köszönhetően a teljesen új szerkezetek előregyártott részekkel bővíthetők.

A Dávid bronzból készült. A méretben az eredeti 0,014 százalékának megfelelő és 10 mikrogramm tömegű üreges szobrocskát 12 óra alatt készítették el. Összehasonlításként: Michelangelo műve 6 ezer kiló és 5,17 méter magas.

A digitális modell egy Creative Commons licenc alatt álló közgyűjtemény darabja és nem a Cytosurge saját alkotása volt. Mivel komoly kihívást jelentett a cég fejlett hardvere számára, új eljárással dolgozták fel, majd konvertálták gépi kóddá.

Ercolano szerint az új Dávid ezért annyira különleges.

„A szobrot nyílt forrású CAD-fájl szétdarabolásával kezdtük, majd a darabokat közvetlenül a printerre küldtük. A darabolási módszerrel gépünkön teljesen újféleképpen nyomtathatók tervek” – magyarázza.

Címkék: szobrászat innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5014709819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása