HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát szenzorok 3D nyomtatással

ferenck 2019.02.21. 08:00

A kanadai Simon Fraser Egyetem (SFU) és a Svájci Szövetségi Anyagtudományi Laboratórium kutatói a dolgok internetére (Internet-of-Things, IoT) csatlakozó, nyomtatható szenzorokat fejlesztenek. A környezetbarát és eldobható érzékelők kidolgozásához a kutatást vezető Woo Soo Kim, az SFU tanára behatóan tanulmányozza a fából kivonatolt cellulóz elektronikai eszközökhöz történő felhasználását.

Ezekhez az elektronikus eszközöknek általában a nagyon hatékony, de sajnos nem környezetbarát polimer az elsőszámú alapanyaga. A kutatók pontosan ezért vizsgálnak más lehetőségeket, például hogy cellulózzal (cellulózalapú nanorostokkal) hogyan helyettesíthető a polimer.

3dnyomtatas_faalapuelektronika.jpg

A cellulóz használatának sokkal kisebb a környezeti hatása, ráadásul a belőle készült érzékelők rugalmasak, számos nagyobb szerkezetbe, köztük printelt textíliákba és más nyomatokba integrálhatók.

A környezetbarát nyomtatott cellulózszenzorok működési idejük alatt vezeték nélkül továbbítják az adatokat, utána pedig úgy dobhatók el, hogy nem kell az esetleges természetben okozott károkra gondolni.

Az új fejlesztés nagyon komoly lökést adhat a zöld elektronikának.

A nyomtatott áramkörök hulladékként környezeti kockázatot jelentenek. Ha viszont a műanyag helyett cellulózalapú kompozitanyagokból állnak, könnyebb újrahasznosítani, egyszerűbb összegyűjteni a fémösszetevőket.

Kim a dél-koreai Daegn Gyeongbuk Tudomány és Technológia Intézettel és a PROTEM Co. amerikai multinacionális vállalattal is együttműködik, közösen fejlesztenek elektromosságot vezető nyomtatható tintát, amelyből természetesen elektronikus eszközök készülnek majd a jövőben.

Címkék: környezetvédelem áramkör cellulóz környezetbarát technológiák innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7114634878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása