HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott bionikus kart kapott a Boston Dynamics robotkutyája

ferenck 2018.12.03. 08:30

A különféle szakterületeket integráló bionika (más néven: biomimikri, biomimetika vagy biomimézis) az élő természet megoldásainak, mintáinak átültetése a technológiai gyakorlatba. Alapvetése, hogy a természetes kiválasztódás az optimális lehetőségeket választja egy-egy probléma kezelésére. A műszaki tudományokban használt biomimikri és biomimetika kifejezésekkel ellentétben, a bionika inkább a medicinában gyakori.

A 3D nyomtatás fontos szerepet játszik az egyelőre gyerekcipőben járó tudományterület fejlődésében. Hatását bionikus karok, lábak, szemek példázzák. Ugyanakkor nem minden bionikus fejlesztést kapcsolnak közvetlenül személyekre.

3dnyomtatas_robotdog.jpg

A 2014 óta műkezet fejlesztő olasz Youbionic összeállt a robotika egyik meghatározó képviselőjével, a Boston Dynamicsszal, és az utóbbi SpotMini nevű gépkutyáját szerelik fel bionikus végtaggal. A cég nemrég mutatta be a Humanoid One projekthez kapcsolódó .stl-fájlokat.

Miután a kar elkészült, a mobilitással kezdtek el foglalkozni, hogy különféle környezetekben (otthon, irodában, gyárban stb.) lehessen használni.

3dnyomtatas_robotdog0.jpg

Federico Ciccarese alapítónak ekkor jutott eszébe a Boston Dynamics híres kutyája, és arra gondolt, hogy a gép nagyon jól mozog, tárgyak mozgatásában viszont bőven akad rajta finomítanivaló. Egyből beugrott neki az együttműködés lehetősége.

A 17 ízülettel felszerelt 25 kilós gép 14 kiló terhelést bír el, felmegy a lépcsőn, tárgyakat tud egyetlen kezében tartani, és az ajtót is kinyitja. Két kar azonban értelemszerűen hasznosabb, mint egy, a plusztömeget viszont egyenletesen kell elosztani a roboton.

Ciccarese az aktuátorokat fejlesztő Actuonix-szal közösen dolgozik a Youbionic One karon, a felhasználót segítő robotikus eszközön. A kar csak egy rész, a majdani egészalakos Humanoid One, de már egy-egy nyomtatott végtag is egyfajta távvezérelt alteregóként működne, és olyan helyszíneket járna be, ahova mi nem jutunk el. Bebarangolná a Mars felszínét és más bolygókat, navigálna a világűrben stb.

Az erősen robotika- és bionikafüggő marsjárók kézenfekvő megoldásnak tűnnek. Távvezérelt karokkal és lábakkal felszerelt mobilgépek Ciccarese szerint néhány éven belül elterjedhetnek. A 3D nyomtatással gyorsabb prototípuskészítés és különleges geometriák kivitelezése teszi lehetővé, hogy ilyen hamar.

Címkék: robot művégtag

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8014408642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobbafet 2018.12.04. 14:08:02

A Google allitolag reszben azert adta el a BD-t, mert a prototipusai felelmet keltenek az emberekben. Hat...
süti beállítások módosítása