HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges idegháló fémnyomtatáshoz

ferenck 2018.11.14. 08:30

A 3D nyomtatás, különösen a fémnyomtatás, nem egyszerű folyamat. Még a legkisebb részeknél is akár hetekig eltartó komplex matematikai modellezés előzi meg.

 A Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem kutatói mesterséges ideghálóval egyszerűsítenék le a műveletsorozatot. Sok paraméteren gyakorol, megtanulja, mi kell a gyorsabb gyártáshoz stb.

3dnyomtatas_ideghalo.jpg

Ideghálókat és általában a gépi tanulást nagymennyiségű bemenő (input) adat feldolgozására használnak. Az orosz kutatók ezzel a mesterségesintelligencia-fejlesztésekből ismert technikával alakították ki a 3DP folyamat paramétereit, és biztosították a zökkenőmentes nyomtatást.

„Mivel huzalból történő részek nyomtatása közben átalakul a fém, és a nagyon komplex folyamatokat a fizikai hatások a nyomat minőségét kritikusan befolyásoló versengése jellemzi, ezért nagyon fontos számunkra az ideghálós modell” – nyilatkozta a kutatást vezető Oleg Panchenko.

3dnyomtatas_ideghalo0.jpg

A hálózatot laboratóriumi modellező környezetben fejlesztették, az összes adatot manuálisan vitték be. A printelési folyamat paramétereinek kinyerését, azaz az adatsor feldolgozását online végezték. Hamarosan fejlesztenek az ideghálón alapuló, folyamatosan tanuló rendszert. A paramétereket automatikusan megkapja, finomhangolásuk nyomtatás közben történik meg.

A kutatók szerint ezzel egyrészt a nyomatok minősége javul, másrészt a fejlesztési folyamat paraméterei is gyorsabban megadhatók.

Az ideghálót máris használják gyártott részek minőségi paramétereinek megítéléséhez, például, hogy jó volt-e a hegesztés, a fémet pontosan olvasztották meg, és alakították át stb. Megbízható nyomtatási módok kidolgozásához szintén alkalmazzák.

Mesterséges ideghálók hamarosan megjelenhetnek az additív gyártásban. Hasonló megközelítésekkel a printelt alkatrészek minőségét emberi beavatkozás nélkül is folyamatosan javító teljesen automatizált öntanuló rendszerek fejleszthetők a jövőben. Az orosz háló ebbe az irányba mutat, s egyben a 3DP automatizálásának is fontos állomása. Nemcsak a minőséget javítja, vagy gyorsít fel folyamatokat, hanem az emberi hiba kockázatát is csökkenti. Minél bonyolultabb matematikával dolgozunk, annál nagyobb a hibalehetőség. Egy mesterséges intelligenciával viszont pont az ilyen hibalehetőségek zárhatók ki.

A fejlesztés azért is fontos, mert fémnyomtatásnál a hibák miatt sok idő, pénz és anyag vész kárba. Az idegháló ezeket is csökkenti.

Címkék: jövő mesterséges intelligencia fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8614370325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása