HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatás mikrogravitációban, printelt Gillette, az első nyomtatott híd – a napokban történt

ferenck 2018.10.26. 08:30

Az Európai Űrügynökség (ESA) első 3D nyomtatóját, a repülőgép-alkatrész pontossággal dolgozó MELT-et mikrogravitációs környezetben, például a Nemzetközi Űrállomáson történő használatra tervezték. Az FFF technikán alapuló gép különféle (változatos) termoplasztikus anyagokkal (ABS, PEEK stb.) dolgozik.

3dnyomtatas_rovid_esa.jpg

Szabadalmi oltalmat kapott az Apple gyorsabb 3D nyomtatók fejlesztését leíró, alternatív lerakódásos (deposition) technológiája.

A Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem (UCSC) és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium (LLNL) tudósai energiatároló eszközökben, például szuperkondenzátorokban használt grafénalapú aerogél elektródák előállítására dolgoztak ki speciális 3D nyomtatótechnikát.   

Egyedi pontformáló additív gyártótechnológiát jelentett be a Mitsubishi. A lézert, CNC-t (számítógépes numerikus kontroll) és számítógéppel támogatott gyártómegoldásokat összekombináló printerek nagyon pontos alakzatokat készítenek. A technológia anyagok hőenergiás olvasztással történő egyesítésén alapul. A cég nyomtatóterveiről 2015-ben kaptak lábra az első híresztelések, azóta beadtak pár szabadalmi kérvényt. Nyomtató egyelőre még nincs…

3dnyomtatas_rovid_mitsubishi.jpg

A Kerámiatechnológiák és Rendszerek Fraunhofer Intézetének kutatói FFF módszert használó új eljárást találtak ki sokkal keményebb fémnyomatok előállítására. A műanyagfeldolgozó-iparban használt FFF-t kerámiákra és kompozitanyagokra alkalmazták, majd a kísérletekből kiderült: ha a nyomtatószálban lévő fémrészecskék sokkal kisebbek, keményebb print az eredmény.

A hulladékokat újrahasznosító nemzetközi cég, a Renewi egyik leányvállalata, a holland Coolrec és a szintén holland Refil összeállt, hogy régi jégszekrények műanyagjait kiváló minőségű, oldódó HIPS (High Impaxt PolyStyrene) 3D nyomtatószálakként hasznosítsák újra.

3dnyomtatas_rovid_recycling.jpg

Az UL globális biztonsági vállalat bejelentette, hogy elsőként a Lockhead Martin érdemelte ki additív gyártásáért az UL 3400 tanúsítványt, amellyel elismeri: a vezető védelemtechnológiai cég sunnyvale-i 3DP központja megfelel a legszigorúbb biztonsági elvárásoknak.     

A Boulderi Kaliforniai Egyetem mérnökei véredények komplex geometriáját újraalkotó 3D nyomtatótechnikát (3D bioprinting) dolgoztak ki. A megoldással előbb-utóbb mesterséges artériák és szervszövetek lesznek gyárthatók.

3dnyomtatas_rovid_amsterdam.jpg

Évek óta dolgoznak rajta, és most már el is készült, jövőre pedig az egyik amszterdami csatornán felállítják a világ első nyomtatott acélhídját. A hidat az október 20-án kezdődött, 28-ig tartó Holland Design Héten mutatták be a nyilvánosságnak.

A Gillette elindította Borotvakészítőjét (Razor Maker), amellyel limitált példányszámban sztereolitográfiával nyomtat amerikai fogyasztóknak borotvanyelet. A nyelek egyedi igények szerint alakíthatók ki, a honlapon 48 terv, majd színek közül választhatunk, végül szöveget adhatunk hozzá. (A printelés a Formlabs technológiájával történik; a Formlabs hazai forgalmazója a FreeDee.)

Címkék: biztonság űrkutatás újrahasznosítás szabadalom Apple CNC Nemzetközi Űrállomás ESA bioprinting FreeDee nyomtatószálak nyomtatótechnológiák Formlabs Lockhead Martins

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr514320349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása