HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bogarak inspirálták a nyomtatott cement fejlesztőit

ferenck 2018.10.09. 08:30

A Purdue Egyetem kutatói a beton és a habarcs egyik alkotóelemét, cementpasztát nyomtattak. A változatos infrastrukturális elemekben felhasznált cementpaszta nyomás alatt tartósabbá teszi az épületeket. A technikával természeti katasztrófákkal, például földrengéssel vagy tűzvésszel szemben ellenállóbb szerkezetek építhetők.

„Mivel a természetnek a túlélésért kezelnie kell a gyengeséget, cementalapú anyagainkba bedolgozzuk ezt a gyengeséget, és így tesszük szilárdabbá őket” – magyarázza Jan Olek, az egyik kutató.

Munkájuk a károkat jobban tűrő és töréseket, repedéseket megakadályozó vagy hatásaikat enyhítő szerkezeti elemeket, például gerendákat és oszlopokat eredményezhet.

3dnyomtatas_purdue.jpg

Meglepő módon a természet, a rovarok jelentették az inspirációt a kár anyagon belüli, nyomatok rétegei közötti szétterjedésének kontrollálásához. A bogarak kemény páncélja – exoskeletonja – tökéletes példa a nehezen törő elemekre, ellenálló mechanizmusokra, és a nyomtatott cementpasztával valami hasonlót igyekeztek megvalósítani.

Nyomtatott cementalapú anyagokkal (cementpasztával, betonnal, habarccsal) mérnökök szabadabban tervezhetnek, jobban átlátják a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Méretezhetőségüket, nagyobb méretek kidolgozását viszont technikai okok hátráltatták eddig.

„3D nyomtatással nem kell többé minden tervhez öntőformát készíteni, így a cementalapú anyagok korábban elképzelhetetlennek tűnt tulajdonságokkal is rendelkezhetnek” – jelentette ki az a méretezhetőségre utalva az anyagfejlesztéssel foglalkozó Jeffrey Youngblood professzor.

A kutatók mikro CT szkenneléssel igyekeznek jobban megérteni a megkeményedett, nyomtatott cementalapú anyagok „viselkedését”, kihasználni például töréshez vezető gyengeségeiket.

Más előállítási módokat is ki akarnak dolgozni hozzájuk, hogy az épületelemek még szilárdabbak legyenek. Jelenleg ezeket a lehetőségeket tanulmányozzák.

Címkék: építőipar cement anyagtudomány épületnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2714286917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása