HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges nyomtatószálakat gyárt a Prusa

ferenck 2018.09.24. 08:30

A Prusa RepRap gépek mögött álló cseh 3D nyomtatógyártó Prusa Research erre a célra létrehozott saját üzemében fejlesztett új nyomtatószál (filament) márkával, a Prusamenttel állt elő.

A cég szerint nyomtatószálak minősége fizikai mérésekkel garantálható – átmérő pontossága, anyagi tulajdonságok és színek állandósága, a főként a gyanták és adalékok által befolyásolt nyomtatási jellemzők, ovalitás (köralak-eltérés) stb. A tökéletes tekercselésre és a gubancmentes szétterítésre szintén komolyan oda kell figyelni a gyártásnál.

3dnyomtatas_prussa0.jpg

Josef Prusa, a Prusa Research alapító-vezérigazgatója szerint egyes gyártókat egyáltalán nem érdekel az átmérő állandósága.

„Kicsit továbbmentünk, és adatbázisunkban az összes átmérő-mérést gyűjtjük az extrudálás valamennyi paraméterével együtt. Tökéletes alkalom minden finomhangolására, és így a gyártási folyamatnál garantált a plusz-mínusz 20 mikrométeres vagy még nagyobb pontosság” – magyarázza.

3dnyomtatas_prussa.jpg

Ez azért is fontos, mert az ipari szabvány plusz-mínusz 50 mikrométer mellett a térfogat akár 11,4 százalékkal is változhat, és az átmérő bármekkora lehet 1,70 és 1,80 milliméter között, azaz komoly gondok akadhatnak a nyomat minőségével. Ezért nem mennek soha a plusz-mínusz 20 mikrométer fölé, tehát az új nyomtatószál-család átmérője abszolút konzisztens, eltűntek a csomók és a kisebb „göröngyök” is. Máskülönben nem is értékesítenék.

Nagyon bíznak minden egyes tekercs minőségében, mindegyiknek van saját szkennelhető QR-kódja, saját leírást tartalmazó gyártási specifikációkkal, grafikonnal, adatelemzéssel.

Prusa elmondása alapján ők az elsők, akik ezt teszik, mert „ideje véget vetni a semmit nem érő, de szinte mindenhol látható specifikációknak.” QR kódjukkal viszont valóban leellenőrizhető az összes tekercs specifikációja: tömeg, hosszúság, alap-átmérő, szabványos és maximális eltérések, ovalitás. A tömeg alapján a maradék tekercs hossza is mindig kiszámolható, azaz a felhasználó állandóan tud mindent az anyagról.

A szín- és anyagtulajdonságok állandóságára saját fejlesztésű online monitoring rendszer ügyel. Az eszköz-független rendszer az emberi szem által látható összes színről ad leírást, folyamatosan figyeli a nyomtatószál színárnyalatait, és automatikusan kidobja, ha nem felel meg a specifikációknak.

Jelenleg csak ezüst, galaxis fekete, rúzs-vörös és azúrkék színben kínálnak PLA nyomtatószálakat, de jelentős mértékben bővíteni akarják a választékot.

Címkék: nyomtatóanyagok PLA RepRap nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1914257345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása