HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Milyen vastag legyen egy rétegnyi nyomat?

ferenck 2018.09.06. 08:30

A leggyakrabban használt és a desktop gépeknél is népszerű 3DP technikát, az FDM-et, azaz a szálhúzásos módszert gyakran használják nagyobb és erősebb részek printeléséhez. A szálakat, például ABS-t vagy PLA-t folyadékban olvasztják meg, a félig folyékony anyag 1/10 másodperc alatt rétegekké szilárdul. (Az FDM technológiáról itt tekinthető meg a FreeDee anyaga és videója.)

A nyomatnak „el kell viselnie” rétegei tömegét, de a hatékonyabb printekért a magasságot csökkenthetjük is. Kínai kutatók ezzel kapcsolatos tanulmányban írtak a paraméterek optimalizálásáról.

3dnyomtatas_layerthickness0.jpg

PLA-vel dolgozó FDM gépből, egy Raise3D N2 Plus printerből kiindulva vizsgálták a rétegek magassága és a nyomtatási idő kapcsolatát, kiegészítő kellékeket, mérethűséget, és optimalizálták a kapcsolódó paramétereket.

Kiderült, hogy a 0,14 milliméter magassághoz társul a legrövidebb nyomtatási idő, feltéve ha a printelés jó minőségű. A fúvókát 210 fokra, az első réteg vastagságát 2 millimétere, az átmérőt 10-re, a magasságot 15-re állították be.

3dnyomtatas_layerthickness.jpg

A vastagságot apránként növelték, a nyomtatási időt stopperral mérték. Az adatelemzés kimutatta, hogy a rétegmagasság csökkenésével a printelés is lelassult, másrészt vastagabb rétegeknél a sebesség ugyan nőtt, a modell viszont durvább, nyersebb lett.

Következő lépésben a nyomtatási kellékek és a rétegmagasság viszonyát vizsgálták, és megállapították, hogy a hatás elenyésző.

Az utolsó kísérlet során a rétegmagasság-mérethűség kapcsolatot elemezték. Különböző magasságokat néztek, digitális mérőkörzővel számszerűsítették az X, az Y és a Z tengelyekhez kapcsolódó hibákat. Ha a rétegmagasság kisebb, a méretpontosság nagyobb – állapították meg.

A fentebbi (második) ábra a különféle paraméterek viszonyát szemlélteti.

Címkék: FDM PLA FreeDee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3514180949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása