HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D toll Karácsonyra!

doodlerhird_1543399234.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Mesterséges intelligencia figyel nyomtatófolyamatokat

ferenck 2018.08.30. 08:30

Az évek óta zajló mesterségesintelligencia-forradalom egyre inkább befolyásolja a 3D nyomtatás fejlődését. Persze ne emberfeletti értelemmel rendelkező gépekre, hanem hatalmas adatmennyiségből folyamatosan tanuló, a tanultakat egy adott problémára alkalmazó algoritmusokra, programokra gondoljunk.

A Kansasi Állami Egyetem Ipari és Gyártórendszer Tervezés Tanszéke (IMSE) a 3DP egyik problémájára megoldást kínáló MI-rendszert fejlesztett. A gyártásminőséget monitorozó, a részeket valósidőben ellenőrző, majd hitelesítő rendszerbe felügyelt gépitanulás-algoritmust, kamerát, képfeldolgozó szoftvert integráltak.

3dnyomtatas_kansasuniversity.jpg

Nyomtatott részeket hagyományosan printelés után ellenőriznek, így a hibákat is akkor veszik észre. Minősítésük – különösen 3D fémnyomtatásnál – hosszú folyamat, és általában hátráltatja a gyártót a termék piacra kerülésében.

Az új rendszer viszont lépésről lépésre figyel mindent, amellyel idő és pénz egyaránt megtakarítható, azaz hatékonyabbá teszi a gyártást.

3dnyomtatas_kansasuniversity0.jpg

A kutatók egy LulzBot Mini 3D printerrel tesztelték fejlesztésüket. A gép hibátlanul kinyomtatott pár részt, kritikus szakaszokban – amikor a nyomat geometriája markánsan megváltozik –pedig nem okozott problémát a folyamat leállítása. Több szakaszból álló komplex tárgyak nyomtatásánál szintén nem, ráadásul pontosan ilyenkor a legideálisabb minőség-ellenőrzőpontokat beiktatni.

A nyomtatófolyamat részeinek azonosítására, kiértékelésére háromlépéses minőség-monitoring rendszert javasoltak: először a geometriához dolgoztak ki ellenőrzőpontokat, aztán a kamerával minden egyes ponton képeket készítettek a félig kész nyomatról, végül pedig a rendszer képfeldolgozással és gépi tanulással automatikusan elvégezte a minősítést.

A módszerrel kimutathatók a nyomtatóanyag kifogyása és a nem programozott leállások miatti geometriai hibák. A rendszer azonban így sem tökéletes, mert a kamera csak felülnézetből fotóz, és a függőleges tengely melletti hibák észrevétlenek maradnak. A kutatók le is vonták a következtetéseket, és hamarosan oldalkamerákat integrálnak a rendszerbe.

Többkamerás megoldással valószínűleg szinte minden hiba észlelhető lesz.

Tehát a mesterséges intelligencia javít a nyomatok minőségén, hozzájárul az idő- és költséghatékonyabb 3D nyomtatáshoz.

Címkék: mesterséges intelligencia ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4814175593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.