HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D Systems: 3D nyomtatás a fogászatban

ferenck 2018.08.29. 08:30

A medicinán belül a fogászat a 3D nyomtatás egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe. Egyre többen jönnek rá a technológia előnyeire, hagyományosabb módszerekkel drágábban megvalósítható vagy kivitelezhetetlen lehetőségeire.

Időt és pénzt takarítanak meg vele.

Ma már több cég gyárt fogászati célokra is alkalmas 3D nyomtatókat, a Formlabs Form 2 printere a legismertebb gép a piacon (Magyarországon a FreeDee forgalmazza).

3dnyomtatas_dental.jpg

A 3D Systems Figure 4 megoldásával minden eddiginél gyorsabban és pontosabban készíthetők koronák, szabályozók és más termékek. Philip Schultz, a cég egyik alelnöke szerint a „3D nyomtatás következő nagy lépéséről” van szó.

„Azonnal megoldást nyújt az eszközalapú termoplasztikus gyártásra. Fejlett új 3D printerek már úgy viselkednek, mint más gyártóeszközök, hosszabb gyártási szakaszokkal, ismétlődő műveletekkel. A digitális tervezés akár órákra csökkenthet korábban napokig, hetekig tartó folyamatokat. A technológia ugyan nem helyettesíti a fröccsöntés-alapú tömegtermelést, viszont azonnalivá teszi a gyártást, és az elkészült részek nagyon hamar kicserélhetők” – magyarázza.

3dnyomtatas_dental0.jpg

A Figure 4 technológiával megvalósítható digitális öntéssel akár az óránkénti 100 milliméter elérhető, a termék esztétikailag, funkcióban, költségben és tartósságban egyaránt versenghet fröccsöntéssel készült darabokkal, csak tudni kell, hogy mikor melyik technológiát használjuk.

Mivel kisszériás és személyre szabott termékekre van igény, a fogászatnak különösen hasznos a Figure 4 alapú digitális öntés. A 3D Systems még a nyáron bevezeti a Figure 4 technológiát és fogászati anyagait kombináló NextDent 5100 printerét. A dentális készülékek és öntvények gyártására tervezett rendszer 30 féle, változatos színű fogászati anyaggal kompatibilis.

Sokak szerint az ágazat a legjobb példa arra, hogy a 3D nyomtatás sikeresen verseng a fröccsöntéssel. Versengés helyett azonban inkább egymás kiegészítéséről van szó, bár pont ezen a területen, különösen egyik-másik alkalmazásban tényleg háttérbe szoríthatja. Az ok: fröccsöntéssel soha meg nem valósított magas szintű személyre szabás, például több egyedi darab egy nyomtatásban történő kivitelezésére is lehetséges.

Címkék: fogászat Form 2 3D Systems FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3814167963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása