HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás egyetemes nyelve

ferenck 2018.08.08. 08:30

Különleges vállalkozásba fogtak az angliai Huddersfield Egyetem additív gyártással foglalkozó kutatói – új nyelvet dolgoznak ki és áramvonalasítják vele a technológiát. Munkájukkal könnyebbé tennék tervezők, mérnökök, minőségellenőrök tevékenységét, egyszerűsítenék, produktívabbá tennék a köztük folyó kommunikációt.

A Qnfen Qi által vezetett csoport a gyártási lánc teljes egészén javítaná a kapcsolatokat. Az új nyelv minden vonatkozásában felhasználóbarátabbá tenné a 3D nyomtatást, különös tekintettel a környezetvédelemre, a technológia „zöld” oldalára.

3dnyomtatas_egyetemesnyelv0.jpg

A korábban a Rolls-Royce számára, felülettextúrák tervezésére és mérésére nyelvet fejlesztett Qi mostani munkája (az előzőhöz hasonlóan) a matematikai kategóriaelméleten alapul.

A kategóriaelmélet a Wikipédia szócikke alapján „az univerzális algebrához hasonlóan felfogható matematikai struktúrák általános elméleteként, ahol a struktúrák között szerepelnek csoportok, gyűrűk stb. Alapfogalmai a kategóriák és az általuk definiált természetes transzformációk. Ez a fajta absztrakció nemcsak az alapvető, elméletet átfogó fogalmak magyarázatával foglalkozik, hanem segít az egyik matematikai elméletből a másikba módszereket és fogalmakat átvinni.”

3dnyomtatas_egyetemesnyelv.jpg

Qi szerint javaslataik alkalmazásával eredményesebb lesz a gyártófolyamat, jelentősen csökken az áramellátás, kevesebb hibát vétenek, esnek az előállítási költségek.

A kutatók felvetett kérdései nagyon időszerűek.

3D modellek jelenleg ugyanis sokféleképpen oszthatók meg, dolgozhatók fel. A számítógéppel támogatott tervek (CAD), heterogén CAD rendszerek modelljeinek adataival a rendszereknek mindenképpen kell tudniuk egymás között dolgozni, mert ez a közös termékfejlesztés alapfeltétele. Az iparág jelenleg főként szabványosított fájlalapú módszereket használ az együttes munkához.

Ezek a fájlformátumok (.stl, .obj) viszont sajnos egyre elavultabbak…

Különféle módszerek „együttélése” csomó ellentmondást, meg nem értést és kérdést generál. Működhet-e a sokfajta CAD rendszer között eredményes adatcsere, adekvátak-e ezek a fájlok a tervezőplatformokkal, tervezőprogramokkal és minőségellenőrző szoftverekkel folytatandó kommunikációhoz, interakciók sorához?

Qi és társai válasza egyértelmű nem.

Mondandójukat 3DP szoftverfejlesztők is alátámasztják. Mindenkire érvényes, mindenki által használható, a gyártás minden szereplője által egységesen kezelhető megoldásokban gondolkoznak, mert különben lelassul a fejlődés.

Címkék: trendek szoftver CAD gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5114149507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása