HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Különleges anyagok és 230 éves sárkányok – a napokban történt

ferenck 2018.07.13. 08:30

A Tartu Egyetem és az Észt Élettudományi Egyetem kutatói tőzegből és olajpala-hamuból hoztak létre építőanyagot, amellyel tizedrészére csökkenthető egy családi ház építési költsége. Az anyaggal kétszintes épületek is nyomtathatók, ráadásul a helyszínen.

A nagyméretű 3D printereket gyártó BigRep innovációs részlege, a NOWlab érintésre aktiválódó „okos betonfalat” hozott létre. A felület beágyazott szenzorai miatt alkalmazkodó-képes. A falat a cég ONE 3D nyomtatójával Dubaiban készítették.

3dnyomtatas_news_basf.jpg

A 3DP-ben is érintett német vegyipari cég, a világ legnagyobb vegyipari gyártója, a BASF két nyomtatóanyag-gyártót vásárolt fel: a szelektív lézeres szinterezéshez méretre szabott műanyagporokat készítő német Advanc3D Materials-t és francia partnerét, a Setup Performance-t.

Az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium kutatói növényi alapú anyagokat használnak 3D nyomtatáshoz. Lignint, gumit, szénrostot és ABS-t kombinálnak össze, és az új matériával a rétegek jóval erősebbek, mintha csak ABS-ből készülnének. Mivel a lignin a bioüzemanyag-gyártás mellékterméke, az anyag komoly pluszjövedelemhez juttathat biofinomítókat.

3dnyomtatas_news_vienna.jpg

A Bécsi Műszaki Egyetemen új módszert dolgoztak ki méretezhető, homogén módon térhálósítható, metakrilát-alapú kemény fotopolimerekhez. Az eljárással biomedikális alkalmazásokban találkozhatunk majd, például szövettenyésztésben és fogtömésekben használható, alakjukra „emlékező” polimerek kidolgozásánál lehet hasznos.

3dnyomtatas_news_repulo.jpg

Az ausztrál RMIT Egyetemen lézeres fémlerakó technológiával készítenek és javítanak acél- és titánalkatrészeket. A lézernyaláb fémporral dolgozik, azokat helyezi előzetesen gondosan leszkennelt felületekre. A kétéves munkát az ország légierejének végzik.

Sok fejlődő és szegény országban a rászorulóknak csak az 5-15 százaléka jut művégtagokhoz. Az Emberség és befogadás nemzetközi szervezet rajtuk szeretne segíteni, és Madagaszkárban, valamint Togóban tesztel megfizethető árú nyomtatott művégtagokat. Printelés előtt természetesen pontos szkennelést is végeznek.

Az Utrechti Egyetemi Orvosi Központban bionyomtatással állítanak elő élő ízületekbe implantálható szöveteket. A szövetekkel ízületgyulladásokat és a köszvényt igyekeznek kezelni.  

Ausztrál, texasi és etióp kutatók a leishmaniasis nevű fertőző betegség kórokozóinak azonosítására készítenek a helyszínen használható nyomtatott tesztkészletet.

3dnyomtatas_news_dragon.jpg

Az 1762-ben nyílt londoni Kew Kerti Nagy Pagoda, egy UNESCO Világörökség helyszín újranyit a nyáron, és ismét a 18. századi pompájában fog tündökölni. A 3D Systems szelektív lézeres szinterező technológiájának köszönhetően 72 nagyméretű, egyben nagyon könnyű sárkányt restauráltak, azaz nyomtattak, és a mitikus állatok 230 év után visszatérhetnek a pagodába.

Címkék: építőipar épületnyomtatás Dubai nyomtatóanyagok 3D Systems nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1714107537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása