HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Illemhellyel indult a szingapúri épületnyomtatási projekt

ferenck 2018.07.09. 08:30

A csúcstechnológiákban élenjáró Szingapúr a 3D nyomtatás egyik távol-keleti fellegvára, virágzik a startup ökoszisztéma, jelentősek az állami támogatások, az additív gyártás egyre fontosabb szerephez jut a helyi oktatásban, kutatásfejlesztésben, és az alkalmazások, ipari hasznosulások száma is folyamatosan nő.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) július elején indított AM.NUS Építkezés és 3D nyomtatás programjának neve magáért beszél, célja a technológia építőipari elterjedésének felgyorsítása. A Nemzeti Additív Gyártás innovációs Klaszter (NAMIC) által támogatott program keretében fenntartható – környezetbarát – nyomtatóanyagokat és terveket dolgoznak ki épületszerkezetek tömeges gyártására.

3dnyomtatas_szingapur_3.jpg

Hatékonyabb munka, költségek csökkenése, jobb minőség szintén szerepelnek az elképzelésekben. A kivitelezés lényege, hogy ipari szereplőkkel együttműködve a városállamban 3D épületnyomtató ökoszisztémát alakítanak ki. Tréningek, konferenciák és workshopok szintén a program részét képezik.

Az egyetemen nemrég alapított épületnyomtatás laboratóriuma ad majd otthont Szingapúr legnagyobb (állványszerű) betonprinterének. Rendeltetése betonszerkezetek tömeges 3D nyomtatása.

3dnyomtatas_szingapur0_3.jpg

A program jelenleg két kutatási projektet jegyez.

Az első egy nyomtatott illemhely. A résztvevő Hamilton Labs India egészségügyi állapotán szeretne javítani mellékhelyiség-egységek tömeges gyártásával. Ilyen egységet találtak ki és nyomtattak öt óra alatt. Más technikával egy egész napig eltartott volna, ráadásul az új vécé előállítása 25 százalékkal olcsóbb. A Hamilton robotikus HamilBot Mark 1 gépével és újrahasznosított cementkeverékkel dolgoztak. A következő fázisban még „zöldebb” cementet akarnak használni.  

A mellékhelyiségeket India egyik legszegényebb államában, az északkeleti Biharban fogják felállítani. Mindegyik könnyen szállítható 12 kisebb modulból áll, a modulokat a helyszínen szerelik össze.

A másik projekt speciális keretek kidolgozása fürdőszoba egységekhez. Ezek az egységek hagyományosan betonból vagy fából, nagyjából egy nap alatt készülnek el. Az acélt és fát polimerrel helyettesítő megoldással ugyanennyi idő alatt kb. 24 egység printelhető a félautomata gyártószalagon.

Címkék: építőipar épületnyomtatás környezetbarát technológiák Szingapúr 4D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3814101031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása