HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Önvezető autókat gyártanak a világ legnagyobb kompozitnyomtatójával

ferenck 2018.07.04. 08:30

Az első nyomtatott autót jegyző arizonai Local Motors, most már LM Industries nemrég jelentette be kisszériás gyártásra berendezkedő chandleri (Arizona) mikroüzemét.

Az utóbbi időben azonban más is történt a céggel, ami azonban nem miniatűr világokra utal, hanem az eddigi fejlesztések szellemében óriási nyomatokat, alkatrészeket vetít előre.

3dnyomtatas_thermwood.jpg

A Thermwood ugyanis a világ legnagyobb kompozitnyomtatóját, a 3,05x12,19 méteres LSAM-et telepítette a Local Motorsnál. Ezzel a géppel fogják gyártani az LM Olli önvezető elektromos autóját.

Az autó tervezésénél a biztonság, a fenntarthatóság és az intelligencia a kulcsfogalmak. Eleve arra találták ki, hogy változatos körülmények között, különféle terepeken, például egyetemi kampuszokon vagy városközpontokban egyaránt működjön.

3dnyomtatas_thermwood0.jpg

Az érdeklődő közönség a 2016-os Nemzetközi Gyártótechnológiai Bemutatón (IMTS), Chicagóban tekinthette meg először. Tervezői szerint meg fogja változtatni a közlekedést (igaz, ezt az összes önvezető autó fejlesztője ugyanígy elmondja).

Az LM a chicagói rendezvényen más nyomtatott járműveket, köztük a jól ismert Stratit is bemutatta, amelynek korábbi változatát a 2014-es LMTS-en 44 óra leforgása alatt nyomtatták. Az idein újabb érdekességek várhatók, például választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy a cég mire használja a Thermwood frissen telepített gépét.

3dnyomtatas_thermwood1.jpg

A Strati nyomtatásában az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) és a Cincinnati Incorporated is részt vett, közösen fejlesztett világhírű gépükön, az első ipari léptékű, nagyméretű részek, termékek órákon belüli gyártására alkalmas 3D printeren (Big Area Additive Manufacturing, BAAM) dolgoztak.

„Az óránkénti 18 kiló, szénnel megerősített ABS műanyag lerakásával és a masszív gépméret következményeként nagyobb tárgyak, például autók is gyárthatók additív technológiával” – nyilatkozta 2014-ben Andrew Jamison, a Cincinnati Incorporated igazgatója.

A Thermwood gépe még nagyobb. Konfigurációtól függően a rendszer különféle tevékenységeket folytathat: alkatrészeket printelhet vagy igazíthat ki. A Local Motorsnál telepített változat 3,05 méter széles és 12,19 méter hosszú, és a gyártó elmondta, hogy egy 3D printer akár 30 méter széles is lehet.

Címkék: autó alkatrészek nyomtatók

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8714091075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2018.10.24. 13:35:09

Ez egy érdekes cikk volt. Persze ma már mindent le lehet gyártani 3D-s nyomtatóval, de erről még nem olvastam :) Szerintem ezt a cikket jól ki tudná egészíteni ez, ami a vezetést segítő autóktól az önvezető autókig mutatja be a témát. tudomanyplaza.hu/onvezeto-auto-valosag/
süti beállítások módosítása