HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fémnyomtatás meglévő felületekre

ferenck 2018.06.11. 08:30

A 3D nyomtatás nemcsak nagyméretű objektumok előállítására válik egyre alkalmasabbá, hanem a méretskála másik végét, a mikrotartományban történő tárgykészítést is forradalmasítja.

A német Nanoscribe gépével orvosi és mikromechanikai célokra alkalmas kicsi, de nagyfelbontású polimer komponensek készíthetők. A Bécsi Műszaki Egyetem tavaly bemutatott hasonló eljárásával például tollhegyre nyomtathatók mikroszkopikus fémrészek.

3dnyomtatas_cytosurge.jpg

A mikro- és nanoméretű fémszerkezetek nyomtatásával foglalkozó svájci Cytosurge 2009-ben alakult. A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola „leánycége”, spinoffja akkor kezdte el fejleszteni saját eljárását, a Fluid FM mikrogyártási folyamatot.

A piaci szereplők közül előttük senki nem foglalkozott még ezzel a mérettartománnyal.

3dnyomtatas_cytosurge0.jpg

Az elektromechanikus folyamat során a technológia mikroméretű cseppentővel, 300 nanométeres résen keresztül irányítja az iont tartalmazó folyadék, egy rézszulfid oldat lerakódását. Az oldat elektródával lép vegyi kapcsolatba, és a kémiai reakció következtében megkeményedik, a szilárd anyag pedig a nyomtatólapra printelhető.

A gép szobahőmérsékleten 1-től 1 millió köbmikrométerig terjedő méretű, kiváló minőségű fémszerkezeteket képes létrehozni. Például 90 fokos szögben kiugró tárgyak is nyomtathatók a szerkezeti támogatást komplex 3D objektumok létrehozásához nem igénylő módszerrel.

A cég most frissítette a speciális technológiához fejlesztett Fluid FM μ3Dprinterét. A kibővített funkciókkal nőnek a hagyományos mikrogyártás lehetőségei. A megoldás a félvezető ipartól az orvosi műszerekig, az élettudományoktól a fizikáig változatos ipari szektorokban és kutatási területeken alkalmazható.

A Cytosurge szerint különleges printerük a fémalapú additív gyártás új világát hozza el.

A legfőbb újítás, két kamera integrálásának eredményeként egyrészt pontosabb nyomatok készíthetők, másrészt meglévő szerkezetekre, például mikro-elektromechanikus rendszerekre (MEMS), köztük integrált áramköri lapokra is printelhetünk. Az egyik kamera arról a tárgyról, felületről készít képet, amire nyomtatni akarunk. A másik kamerát folyamatokhoz – automatikus anyagbetöltéshez, printer-alapbeállításhoz, kalibráláshoz stb. – használja a rendszer.

Címkék: innovátorok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5914038810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása