HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Vízben jár a nyomtatott puha robot

ferenck 2018.05.24. 08:00

Különleges szerkezetet, 3D nyomtatatással készült elektroaktív hidrogélt mutattak be a Rutgers Egyetem (New Brunswick) kutatói. Az ugráló, meghajló és más mozgásokat végző gépecske szépen szemlélteti a jelen és a közeljövő technológiáit markánsan meghatározó puha robotika (soft robotics) lehetőségeit, például az egészségügyben.

A terület neve árulkodó, hagyományos fémkonstrukciók helyett biológiai szövetekhez hasonló puha, rugalmas alapokból dolgoznak ki természetesebb, a környezethez jobban alkalmazkodó gépeket. Mint sok más esetben, ezúttal is az élővilág az ihlető forrás. Több ilyen szerkezet motorok helyett például elektromos impulzusokra lép működésbe.

3dnyomtatas_softrobotics1.jpg

A kutatók mintha életet teremtettek volna. Az „okos” gél különleges és ígéretes anyag, különösen mikro-, de más mérettartományban is megváltoztathatja tárgyak előállítási módját.

„Az emberi test szintén sok vizet tartalmazó és nagyon puha szöveteire emlékeztető nyomtatott okos gélünkben komoly biomedikális mérnöki potenciál rejlik. A vízi életet, például polipokat utánzó különféle vízalatti eszközökben használható fel” – jelentette ki a kutatásfejlesztésekről beszámoló tanulmány elsőszámú szerzője, a korábban egy, SLA technikával létrehozott anyag növesztésével és összezsugorításával kísérletező Howon Lee professzor.

3dnyomtatas_softrobotics0.jpg

A 70 százalékban vizet tartalmazó új gélt UV-fényben vetették alá különféle tesztmechanizmusoknak.

Az egyiknél azt szemléltették, hogy az elektromos mező hogyan irányít egy hidrogél markolót. A markoló vörös gömböcskét vett fel, majd tett vissza az eredeti helyére.

A másodikban mindkét oldalán fésűszerű csatorna narancsszínű pici lemezt működtetett, hajtott előre.

A harmadikban pálcikaemberke-féle szerkezet járt a vízben.

Ezek az eszközök fontos szerepet játszhatnak betegek gyógykezelésében. Az emberi test különféle pontjaira szállíthatnak gyógyszert, anélkül, hogy kárt okoznának a páciensben. Mesterséges izmokhoz és szövettervezésre szintén felhasználhatók.

Címkék: jövő robot orvosi anyagtudomány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8313995818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása