HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Vecsernye: Neri Oxman halotti maszkjai

ferenck 2018.05.03. 08:30

Az MIT Médialabor Közvetített Anyag Csoportját vezető izraeli-amerikai építész, designer, művész és polihisztor Neri Oxman Vecsernye című halotti maszkjainak első sorozatát 2016. november 24-én mutatták be Londonban.

A letűnt civilizációk kézműves mesterségét és a fejlett információtechnológiát egyesítő, a design világunkban betöltött szerepét újragondoló „maszktrilógia” harmadik és egyben utolsó (ötdarabos) sorozata – a Múlt és a Jelen után –, a Jövő is elkészült.

3dnyomtatas_nerioxman.jpg

Hagyományos tervezőtechnikák helyett az alkotások Oxman korábbi műveihez hasonlóan adatvezérelt folyamatokon alapulnak, összegyűjtött információból speciális szoftverrel generálták a maszkok 3D modelljeit, amelyeket a Stratasys Object500 Connex3 multi-material gépein nagyfelbontásban, bioaktív anyagokból nyomtattak. A sorozat a halotti álarcok mélyebb jelentése mellett jövőbeli használatukról, a hagyomány felélesztéséről szóló reflexió is.

A Múlt (A természetes világ) a történelmi eredet, az élet „halál lencséjén keresztüli” tanulmányozása. Öt mártír utolsó lélegzetét próbálták a matériába égetni. A levegő áramlását örvénylő mintákkal jelenítették meg. Az öt ásványi anyag és a színek hagyományos maszkok világát, hangulatát idézik fel, utánozzák.

3dnyomtatas_nerioxman0.jpg

A Jelen (A digitális világ) áttetsző, kicsit görbe, kupolaszerű szerkezetei az élet és a halál, múlt és jövő átmeneteiről szólnak. A színek és a formák a Múltból erednek, az első sorozat kulturális üzenetekben gazdag felületeit és csonka mértani világát térbeli térképező algoritmusokkal színes szálakká alakították át az áttetsző hajlított felületeken. (Elsőként egyébként a második, a Jelen készült el, mindhárom széria 5-5 darabból áll.)

A Jövő (A biológiai világ) maszkokba dolgozott élő mikroorganizmusaival az újjászületést igyekszik megjeleníteni. A maszkok rendeltetése, hogy biológiai urnákként funkcionáljanak. A mikrobákat úgy dolgozták ki, hogy az emberi képességeket javító színes pigmenteket és a vitaminokhoz, antitestekhez és antimikrobiális gyógyszerekhez hasonló hatású hasznos vegyületeket termeljenek.

A jövő magunkon viselhető (wearable) eszközei és interfészei az adott illető vegyi, genetikai és fizikai felépítése alapján személyre szabhatók – sugallja a harmadik sorozattal Oxman és kutatócsoportja.

„Paradox módon ezek a maszkok a legélőbbek, mivel élő mikroorganizmusokat vezetnek keresztül a halált megjelenítő tárgy parányi térbeli járatain. Eloszlásukat a második sorozat térbeli logikája döntötte el. A projekt a nemcsak személyre szabható, de a speciális fizikai, vegyi és genetikai felépítéshez igazodva a testre és az általa belakott környezetre is méretezett viselhető interfészek és építhető bőrök által meghatározott azonnali jövő felé mutat” – állítja a kutatócsoport.

Oxman szerint ez a fajta – 3D nyomtatással kivitelezett – személyre szabás a páciens genetikai felépítésének megfelelő antibiotikumokat kibocsátó orvosi interfészekhez, fertőzéseket kimutató „okos” csomagolótechnikákhoz, környezeti jellegzetességekre reagáló, azokhoz alkalmazkodó épületszerkezetekhez vezethet.

Címkék: jövő művészet orvosi maszk MIT Stratasys multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4213881518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása