HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás-kampuszt nyit a BMW

ferenck 2018.04.18. 08:30

Az elmúlt évek és a jelen egyik figyelemreméltó tendenciája, hogy nagy gépjármű-, repülő- és más gyártócégek, valamint nem csak infokommunikációra szakosodott multinacionális vállalatok egyre intenzívebben foglalkoznak a 3D nyomtatással, komoly összegeket fektetnek a területbe. Befektetéseikkel nemcsak a jelenre és az egészen közeli jövőre, hanem az oktatáson és a kapcsolódó kutatásfejlesztésen keresztül a következő évtizedekre, az ipar 4.0 felnőtté válásának korára is gondolnak.

3dnyomtatas_bmw0.jpg

Megerősítve a trendet, a BMW bejelentette: hamarosan új 3DP létesítményt nyit, hogy a technológiát még erősebben integrálják gyártófolyamataikba. Az autógyártók közül ezen a területen úttörőnek számító cég évek óta alkalmazza a 3DP-t, müncheni Additív Gyártás Központjuk évi 100 ezer alkatrészt állít elő. FDM és fejlett fémnyomtató megoldásokat egyaránt használnak. Prototípusoktól, klasszikus autók nehezen beszerezhető részeiig, műanyag daraboktól bonyolult alvázakig sokféle terméket készítenek.  

A Münchentől északra, Oberschleissheimben a tervek szerint 2019-ben nyíló 6 ezer négyzetméter alapterületű Additív Gyártás Kampusz 10 millió euróba fog kerülni, kb. 80 személyt és 30-nál több ipari rendszert alkalmaznak majd. A gépeken fémeket és műanyagokat is nyomtatnak.

3dnyomtatas_bmw.jpg

A pilotüzemekhez hasonló létesítményben gyors prototípuskészítés és sorozatgyártás mellett egyedi megoldásokkal is terveznek foglalkozni. Letesztelik a legújabb fejlesztéseket, interdiszciplinaritás és együttműködés a kulcsszavak. Különféle szintű képzéseket is nyújtanak mostani és jövőbeli BMW-mérnököknek, tervezőknek.

„Az új kampusz mérföldkő lesz a BMW Csoport additív gyártásában. Új és korábbi műanyag- és fémnyomtató technikákat értékelünk ki, fejlesztünk tovább, alakítunk át kiforrott megoldásokká. Legyen szó egyedi alkatrészekről, kis- vagy nagyszériás gyártásról, az optimális technológia és folyamatlánc kialakítása a cél” – nyilatkozta Jens Ertel, a müncheni központ igazgatója.

Gyártás, kutatásfejlesztés és oktatás mellett a BMW ígéretes startupok támogatásával, valamint a Szilícium-völgyi kockázati tőke-szárny BMW i Ventures révén stratégiai befektetőként is felkarolja az új technológiákat. 2015 óta például a digitális fényszintézist (DLS) feltaláló Carbont segíti.

Címkék: oktatás jövő műanyag BMW fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7913841442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása