HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás a spanyol hajóiparban

ferenck 2018.01.22. 08:30

2017-ben, Hollandiában készült el a világ első printelt hajópropellerje. A nyomat jelzésértékű is volt egyben – a légjármű- és az autóipar után a harmadik közlekedési ágazatban, a hajóiparban is megjelent végre a 3D nyomtatótechnológia. Ellentétben a másik kettővel, itt még nem beszélhetünk térhódításról, masszív alkalmazásokról, viszont a rotterdami projekt és más kezdeményezések változásokat vetítenek előre.

A spanyol állami vállalat, a 2005-ben alapított Navantia vezetői szintén a „Hajógyár 4.0”-ban gondolkodnak. A kivitelezés helyszíne a nyugat-andalúz óceánparton, a Cádizzal határos Puerto Realban lévő üzemük.

3dnyomtatas_navantia.jpg

A világszerte 5500-nál több személyt alkalmazó Madrid-székhelyű cég elsősorban hadihajók tervezésével és építésével, illetve javításával foglalkozik, de kereskedelmi hajók javítását és felújítását szintén vállalja. Mindezek mellett a spanyol szárazföldi és légierőknek is dolgozik. Külföldi államok közül Norvégiának, Ausztráliának, Chilének, Indiának, Thaiföldnek és Venezuelának épített már hajókat.

A 3D nyomtatást két éve kezdték el alkalmazni a Cádizi Egyetemmel közösen. A technikai forrásokat az egyetem anyag- és nanotechnológiai kutatócsoportja szolgáltatja, és a kutatásfejlesztéseket követően termékekkel is előálltak.

3dnyomtatas_navantia0.jpg

Az első közös projekt eredményeként dolgozták ki a 3DCabin nevű moduláris tervezésű mellékhelyiséget. A modularitással hatékonyabbá tették a munkafolyamatot és az összeszerelést. Egy másik projektjükben két szellőzőrácsot printeltek. A mellékhelyiséget és a rácsokat is meglévő hajóra szerelték fel.

A Navantia a 3D nyomtatás mellett a negyedik ipari forradalom más meghatározó technológiáit, dolgok internetét (IoT), mesterséges intelligenciát és a kiterjesztett valóságot (AR) is szándékszik a jövőben alkalmazni.

A „Hajógyár 4.0” célja a költségek és határidők csökkentése mellett a termékminőség növelése, a gyártófolyamatok teljes modernizálása. Az additív gyártás és más csúcstechnológiák bevezetéséből a cég mellett az egész spanyol gyártóipar profitálhat.

Hamarosan újabb nyomatok várhatók.

Címkék: jövő hajó ipar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5213592723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása