HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új együttműködés a fémnyomtatás fejlődése jegyében

ferenck 2017.11.27. 08:30

A német repülőgyártó óriás Airbus egyik leányvállalata, a fémalapú additív gyártásra összpontosító APWorks GmbH nyert már tervezési díjat, a Materialise egyik ígéretes termékének kiemelt tesztelője, ők jegyzik a világ első printelt motorkerékpárját, a 2016-os Light Ridert. A Fénylovas csak 35 kiló, tehát kb. 30 százalékkal könnyebb a hagyományos e-motorkerékpárok többségénél. A printeléshez különleges alumíniumötvözetet, a Scalmalloy-t használták.

A cég legutóbb az alumíniumalapú termékeket több évtizede gyártó, rengeteg szakmai tapasztalattal rendelkező multinacionális Toyal Csoporttal kötöttek együttműködési szerződést.

3dnyomtatas_aluminium.jpg

A két cég a legszilárdabb alumíniumötvözetként elkönyvelt, szabadalmaztatott Scalmalloy további fejlesztésén és terjesztésén fog közösen dolgozni. A Toyal finomít rajta, összetételét az optimalizált gyártófolyamatokhoz igazítva pontosítja.

A Scalmalloy alumínium-magnézium-szkandium ötvözet (AlMgSc). „A szkandium ezüstfehér fém, a természetben csak vegyületeiben fordul elő, a szkandiumércek ritka ásványok, melyek Skandináviában és máshol találhatók. Az ittriummal, és a lantanidákkal együtt a ritkaföldfémek közé tartozik” – olvassuk a három anyag közül a legkevésbé ismertről a Wikipédián.

3dnyomtatas_aluminium0.jpg

Az ötvözet különlegesen erős, ebben a vonatkozásban leginkább a titánhoz hasonlítható. Szakítószilárdsága akár 520 MPa, sűrűsége 2,67 g/köbcentiméter, és mindezek mellett rugalmas is. Egyike az első kifejezetten és speciálisan 3D fémnyomtatásra fejlesztett matériáknak, SLM (szelektív lézeres olvasztás) rendszerekre dolgozták ki.

Sven Lauxmann az APWORKS sales és marketing részlegének vezetője elmondta, hogy az új partnerrel garantáltak anyagkompozíciók folyamatos fejlesztései, fellendül a kifejezetten fogyasztók számára tervezett egyedi anyagok gyártása. A Scalmalloy alkalmazásai közül a légjármű- és az autóipar mellett a robotikát emelte ki, de különben is nagyon változatos a benne rejlő hasznosulási potenciál.

„A partnerség megerősíti a referenciaanyag Scalmalloy jelentette értékeket és újakat is teremt. Ezzel az anyaggal bővül a portfóliónk és kiváló tulajdonságokkal rendelkező alumíniumalapú ötvözeteink, poraink választéka” – jelentette ki Jun Kusui, a csoport egyik vezetője.

Címkék: kerékpár titán ipar aluminium Airbus nyomtatóanyagok fémnyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8513372547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása