HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Betegségmegelőzés 3D szkennerrel

ferenck 2017.10.19. 08:30

3D nyomtatás és egészségügy kapcsolata közismert, az additív technológia egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területéről van szó. Művégtagok, implantátumok, sebészi műtétek előkészítése és még bőven folytathatnánk. Egy közös bennük: majdnem mindegyik betegségek kezelésével, hiányzó testrészek pótlásával kapcsolatos.

A megelőzés azonban általában olcsóbb, mint a gyógyítás. A 3D szkennelés és nyomtatás ezirányú lehetőségeit is egyre gyakrabban próbálják kiaknázni, például beteg-közeli (point-of-care) megoldásokkal igyekeznek a Zika-vírust diagnosztizálni, kimutatni a fertőzés mértékét.

3dnyomtatas_elefantiazis.jpg

Az atlantai LymphaTech startup 3D szkennerével sri lankai és a Washington Egyetemi Kórház (St. Louis) kutatói az elefantiázis (filariasis lymphaticus) tüneteit vizsgálják. A fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 120 milliót, 73 országban körülbelül 1.4 milliárd veszélyeztetett személy él. A betegség Afrikában és Ázsiában a leggyakoribb, de a Karib-tenger egyes szigetein, Dél-Amerikában és Óceániában is előfordul.

A döbbenetesen mobil betegséget fertőzött szúnyogokban lévő Filarioidea típusú parazita fonálférgek okozzák, sok esetben nincs tünete. „Más esetekben azonban hatalmas duzzanatot okoz a karokon, lábakon vagy a nemi szerveken. A bőr is megvastagodhat, és fájdalom jelentkezhet. A férgek tönkreteszik a nyirokrendszert. A testi változások az érintett személy számára társadalmi és gazdasági problémákat okozhatnak. A megelőzés érdekében a fertőzött csoportokat évi rendszerességgel kell kezelni” – írja a Wikipédia.

3dnyomtatas_elefantiazis1.jpg

A LymphaTech hordozható és felhasználóbarát megoldása lényegében egy iPad-re szerelt infravörös szenzor, amellyel pontos kép készíthető a beteg lábáról. Az adatokból az orvosok mindent kiolvasnak. Az alternatív módszerek (mérőszalagok, vízkiszorítás) nem praktikusak helyszíni vizsgálatoknál. Egyes pácienseknél ráadásul annyira súlyos a fertőzés, hogy nehézséget okoz nekik vizes edénybe helyezni a lábukat, vagy képtelenek egy helyben állni addig, amíg a végtagból kiszorítják a vizet. Az esetleges nyílt sebek szintén bonyolítják az eljárást.

3D szkenner használata esetén nincs testi érintkezés, azaz kényelmesebb és gyorsabb is. Egy gallei (Sri Lanka) klinika 52 különböző állapotú páciensét vizsgálva megállapították, hogy a szkennerrel 2,2 percig tartott a két láb vizsgálata. Mérőszalaggal ugyanez 7,5, vízkiszorítással 17,4 perc. A szkenner más teszteljárásoknál sokkal rövidebb idő alatt ért el pontos eredményeket.

3dnyomtatas_elefantiazis0.jpg

Philip J. Budge, a Washington Egyetem tanára elmondta, hogy tudomása szerint ez az első eset, hogy infravörös 3D szkennertechnológiát használtak elefantiázis-fertőzötteknél. Annyira jól sikerült, hogy a szkennert ezentúl máshol is fogják alkalmazni klinikai tesztmérésekhez.

Címkék: orvosi 3D szkenner 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6613016732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása