HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A HP is bekapcsolódik a fémnyomtatásba

ferenck 2017.10.18. 07:30

A fémnyomtatás a 3DP legnagyobb fejlődésen keresztülment területeinek egyike, hatalmas jövőbeli potenciállal. Az ipari szintű gyártás, a technológia iparrá alakulásának kitüntetett jelentőségű hajtóereje. Nem véletlen, hogy egyre több nagy-, közép- és kisvállalat érdekelt benne, vagy beszáll.

A HP múlt heti találkozón ismertette először nyilvánosan tervét, hogy bekapcsolódik a 3D fémnyomtatásba. Részletekbe (gép, technológia, szűllítás időpontja stb.) nem mentek bele, de a 3D Printing Industry utánajárt a közlés mögötti fejlesztéseknek. A hivatalos bejelentés valamikor 2018-ban várható.

3dnyomtatas_hp.jpg

A cég fémnyomtatás projektjét a 3DP Anyagok és Fejlett Alkalmazások részlegét (globálisan) vezető Tim Weber hivatott levezényelni a 3D Fúziótudomány szekcióját irányító és a HP-nál bő két évtizedes tapasztalattal rendelkező Cheryl McLeod hathatós támogatásával az oregoni Corvallisban. Már fényképeket is tettek közzé az egyelőre névtelen eljárásról. Sőt, a „fémpor, additív gyártás és szinterezés szakértő” jelentkezők toborzása is megkezdődött. A fémpor-szakértőket egész pontosan „MIM por szakértőként” definiálták (az MIM a Metal Injection Molding, azaz a „fém fröccsöntés” rövidítése).

Úgy tűnik, hogy a másoknak kulcsfontosságú légi ipar kevésbé jelentős a HP majdani fémnyomtató rendszerének sikeréhez. Az ok: az MIM technikák egyszerűen nem a legalkalmasabbak, nem mindig felelnek meg az iparág szigorú követelményrendszerének. Repülőgép-alkatrészekhez stb. általában szelektív lézeres olvasztást vagy szinterezést használnak, mert ezekkel a technikákkal lehet legjobban minőségi, masszív és bonyolult geometriájú részeket előállítani. Más területeken viszont feleslegesen nagy apparátust vonultatnak fel, egyszerűen túlzás őket alkalmazni.

3dnyomtatas_hp0_1.jpg

Ezeken a terepeken működnek remekül az MIM-es poralapú nyomtatórendszerek, a Desktop Metal, a 3DEO és a (Magyarországon a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott) Markforged gépei.

A HP szabadalmi oltalomra nyújtotta be fémnyomtató eljárását, egyelőre viszont bizonytalan, hogy már megkapta az oltalmat, vagy licenc alatt használják. Valószínű, hogy a 2018-as bejelentésen technikájukat nem MIM néven, hanem másként fogják említeni.

A hírre a HP részvényei 8 százalékkal ugrottak a tőzsdén.

Címkék: trendek jövő ipar HP fémnyomtatás nyomtatótechnológiák fémpor

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3513004902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trangkaka01 2018.01.18. 04:50:34

I'm puzzled with lots of exercises. I was afraid I could not do the right time despite my hard work. I need a support person.
run3play.com

tonnyken 2019.04.08. 04:58:49

Úgy vélem, ez a jövő technológiája, ez segít az iparágnak, ha sokkal nagyobb lesz, ha a 4.0-as technológiával kombinálva ez biztosan kulcsszerepet játszik a gazdasági fejlődésben.
<a href="https://templerun3.co">temple run 3</a>
süti beállítások módosítása