HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott olvasó gyengénlátóknak

ferenck 2017.09.19. 08:30

3D nyomtatás és medicina összefonódása az utóbbi évek egyik markáns trendje. Ma már semmi meglepő nincs a részben vagy teljesen nyomtatott orvosi műszerekben, lassan már az elektronikát is printelhetik hozzájuk. Az implantátumok, különösen művégtagok terén közismert a 3DP szerepe – olcsóbban és személyre szabva juttatják el több rászorulónak a nyomatokat. A sebészettől a fogászatig szintén terjed a technológia, csökkennek az előállítási, gyártási költségek, a felhasználó pedig nem tucat-terméket, hanem pont rá méretezett, tehát személyesebb darabot kap.

Vakok és gyengén látók számára viszont még kevés eszközt printeltek. Pedig több projekt – tapintásalapú térképek, könyvek, hétköznapi tárgyakra nyomtatott Braille-írás – bizonyította már, hogy a technológia javít az életminőségükön. Az is bebizonyosodott, hogy az oktatásban a printelt segédeszközök, történelmi emlékművek és térképek nyomatai javítják az olvasáskészséget.

3dnyomtatas_fraunhof.jpg

Két éve az olasz MHOX designstúdió különös jövőképpel állt elő – 2027-re szerintük elég fejlett lesz a technológia ahhoz, hogy nyomtatott szemmel helyettesítsük az eredetit, és nemcsak vakok, gyengén látók, hanem olyan személyek is, akik fel akarják javítani látóképességüket.

Egyelőre azonban még nem tartunk ott.

A virtuálisvalóság-headsetekre emlékeztető legújabb fejlesztést (VRead) a Fraunhofer Intézet terméktervezésre és automatizációra szakosodott ága (IPA) jegyzi, az okostelefonnal összekötött nyomtatott eszköz olvasni segít vakokat és gyengén látókat. A BMBF (német oktatási és kutatási minisztérium), a Fraunhofer IPA és a vakok és gyengén látók szervezete (BSV-W), a rioprinto 3DP vállalat és a württembergi maker-közösség együtt pályázatot írt ki hobbitervezőknek vizuális segédeszköz fejlesztésére. A pályázatot a BMBF által 87500 euróval támogatott VRead nyerte meg. A projekt mérnökei és tervezői szorosan együttműködtek a vakok és gyengén látók közösségével.

3dnyomtatas_fraunhof0.jpg

A győztes terv egy keretszerű szerkezet, amelybe okostelefont tettek, majd az egészet a felhasználó fejére szíjazzák. Eddig statikus kamerarendszer kellett a folyóirat- és könyvolvasáshoz, a VRead viszont a userrel együtt mozog, úgy tervezik, hogy gond nélkül alkalmazkodjon az adott személy körülményeihez, és könnyen olvasson vele. Az okostelefon kijelzőjére való fókuszálásban a szemhez közeli szenzorok segítik. A VReadbe integrált mozgásérzékelő-rendszer a képernyő mozgására reagálva igazít a fókuszon, így a felhasználó kényelmesen mozgathatja a fejét. A menüből a betűméret és a kontraszt is optimalizálható.

A szoftver több modulból áll. Egyikük a fejmozgásokat figyeli, számszerűsíti és kontrollinformációvá alakítja át őket. Egy másik modulban a szöveges dokumentumból szerkezetet hoznak létre, és jelenítenek meg a kijelzőn. Az összes modult úgy tervezték, hogy bővíthetők legyenek.

A zsűri két másik printelt eszközt is nagyra értékelt. Mindhárom fájljai elérhetők és letölthetők online. A felhasználók kinyomtathatják vagy elküldhetik egy nyomtatócégnek, de az eredeti terven finomíthatnak és fejleszthetnek is rá.

Címkék: trendek egészségügy orvosi vakok és gyengén látók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3812876096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.