HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott elektronika a dolgok internetéhez

ferenck 2017.09.14. 08:30

A 3D nyomtatást általában limitált méretű, gyakran bonyolult geometriájú műanyag- és fémalkatrészek előállítására használják. Ezek az alkatrészek azonban a legtöbb esetben – egyelőre legalábbis – nem rendelkeznek komplex funkciókkal.

A funkciókat illetően komoly változást hozhat a kialakulóban lévő nyomtatott elektronika. Kutatók szerint elektronikus áramkörök nyomtatásával szinte végtelen lehetőség nyílik IoT-eszközök (Internet-of-Things, dolgok internete) fejlesztésére. Például stickerekkel próbálkoztak már, amelyek lényegében bármilyen, puha és lágy felületekre is printelhetők. Az úttörőmunka az olyan vállalatokhoz fűződik, mint a Nano Dimension vagy a Voxel8.

A cambridge-i (Massachusetts állam) nonprofit kutatásfejlesztési cég, a Draper a prototípuskészítési folyamat felgyorsítását és jobb minőségű végtermékeket kíván elérni nyomtatott elektronikával. Terveikhez az áramot vezető, többféle anyagból álló (multi-material), fémalapú tintát fejlesztettek. Ezzel az anyaggal nyomtatnak, így ágyaznak ipari alkatrészekbe elektronikus eszközöket.

3dnyomtatas_iot.jpg

Az anyag – „tinta” – sprayként szórható elektronikaként működik nyomtatott áramkörökhöz és más eszközökhöz. A megoldás nem egyszerű, viszont komoly előnyökkel jár. A kihívást nemcsak az anyagformálódás, hanem az anyagok közötti interakció, vegyi kompatibilitásuk, feldolgozási hőmérsékletük és több más tényező is növeli.

A Draper technikájával (aerosol jet printing) nagyon jó felbontásban sikerült az elektronikát műanyag-, kerámia és fémszerkezetekre integrálni, például antennák közvetlenül printelhetők ipari alkatrészekre, és így csökken a gyártási és az összeszerelési idő.  

„Fogyasztói elvárás, tehát a terméktervezők vágya is a koncepciótól a prototípuson át a tesztelésig tartó idő lerövidítése. Ha a piacon különféle tulajdonságokkal rendelkező, változatosabb és többféle formában kivitelezhető termékre van igény, a terméktervezőknek nagyon gyorsan le kell gyártaniuk a prototípusokat. Az elektronikus gyártásban uralkodó mostani megközelítéssel viszont egyáltalán nincs könnyű dolguk” – nyilatkozta Brian Smith, a Draper egyik mérnöke.

3dnyomtatas_iot0.jpg

És itt jönnek képbe a massachusettsi cég újításai.

Megoldásukkal egy mikroprocesszornál hetekről, hónapokról néhány napra csökkentették ezt az időt. A mikroprocesszor nagyon jól teljesített a különféle teszteken. Ellenállt a hőnek és a különféle környezeti hatásoknak, -55 Celsius foktól 125-ig bírta, párával és szigeteléssel kapcsolatban sem merültek fel problémák. Hosszú élettartamot jósolnak neki.

Az új nyomtatóeljárás, valamint a 3DP technika és a mikroelektronika összekombinálásának elsőszámú „haszonélvezője” a dolgok internete lehet. Az IoT tárgyait gyorsan kell előállítani, áramköreiknek pedig módosíthatóknak kell lenniük.

A Draper technikái ideálisnak tűnnek ezekre a célokra.

Címkék: innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák dolgok internete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1412827342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása