HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D bionyomtatás közeljövője

ferenck 2017.09.04. 08:30

A 3D Printing Industry jövőbenéző sorozatában ezúttal az ausztrál Gordon Wallace professzor, a Wollongong Egyetem Intelligens Polimer Kutatóintézet alapító-igazgatója tekintett előre, pontosabban 2022-ből vissza, és vázolta fel szűkebb szakterülete, a 3D nyomtatás következő 5 esztendejét.

A siker zálogát hatékony interdiszciplináris kutatásfejlesztési csoportok létrehozásában és tevékenységükben látja. Minél több ilyen csoport alakul, annál fényesebb a 3D bioprinting jövője.

2017 a fejlett bioanyagok, a sejtbiológia és a 3D gyártás konvergenciájának, távoli területek (bionyomtató és juhokon végzett kísérletek stb.) összekapcsolódásának éveként vonul majd be a szakterületi krónikákba. Klinikai közegekben 3D nyomtatási lehetőséget teremtenek – nyomtatókat telepítenek –, és mindez együtt megváltoztatja a tárgykészítésről, valamint a tárgyakat készítő tárgyakról alkotott fogalmainkat. Új „biotinták” és méretre szabott gépek szintén várhatók még idén.

3dnyomtatas_bio.jpg

Ezek a fejlesztések megragadják az ausztrál medicina figyelmét, és a következő években nyomtatott fülekre, sejtátültetéshez használt szerkezetekre számíthatunk, illetve szaruhártya-megbetegedések és sebesülések kezelésére printelnek hatékony megoldásokat.

2022-re a felsorolt alkalmazásokhoz elkészülnek a speciális biotinták és nyomtatórendszerek. A kivitelezésben olyan hagyományosabb iparágak is részt vesznek, mint az élelmiszer, a gyógyszer és a kozmetikai szektor. Mindezek mellett nélkülözhetetlen a közvélemény közösségi programokkal történő informálása a 3D nyomtatáson belül is speciális területnek számító bioprintingről, hogy minél többen megértsék és elfogadják a technológiával járó új gyógykezelési módok előnyeit.

3dnyomtatas_bio0.jpg

Elindul az őssejt-nyomtatás, és a sejtekből működő ideghálók készíthetők. Ezek az ideghálók felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek az epilepszia, skizofrénia és más neurodegeneratív betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór) tanulmányozásában.

A fejlődés csak megfelelő tréningprogramokkal lehetséges. A masszívan sok-résztvevős nyilvános online tréningplatformok (MOOC) szakterületi és oktatási tapasztalatokat közös nevezőre hozva segítenek megvalósítani a célt. A 2017-es első bioprinting MOOC-n 30 ezren, 2022-ben pedig már 200 ezren vesznek részt. 2018-tól online mestertanfolyamok indulnak biogyártásból.

Wallace arra számít, hogy rövid idő alatt forradalmasítják a 3D nyomtatás oktatását és a hozzá kapcsolódó képzéseket. Kutatók, orvosok, szabályozók és ipari szereplők mind részt vesznek benne, és az „integrált együttműködést” siker koronázza.

Címkék: oktatás jövő orvosi Ausztrália biopolimer bioprinting bioanyagok bioprinter online platform

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5412801286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása