HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Újrahasznosítható épülethomlokzatot nyomtatnak Hollandiában

ferenck 2017.07.19. 08:30

3D nyomtatás és építészet kapcsolatát egyre több printelt épület, Guinness Rekordok Könyvében szereplő nagyívű és kisebb projektek szemléltetik. A 3DP környezetbarát oldaláról rengeteg anyagot publikáltak, szinte minimális a szennyezés, mindenképpen a legzöldebb gyártóeljárások egyike.

Építészetet és környezetvédelmet 3D nyomtatással igyekszik közös nevezőre hozni a holland építőipari De Meeuw cég és az építészekből, designerekből, szoftvermérnökökből, 3DP szakértőkből álló amszterdami illetőségű nemzetközi DUS Architects csapata. Együttműködésük keretében 100 százalékosan fenntartható és teljesen újrahasznosítható épülethomlokzatot printelnek.

3dnyomtatas_facade.jpg

Épületek átalakítása vagy felújítása sokszor kifejezetten bonyolult, komoly fejfájást okozó feladat. Az eredeti homlokzattal általában nem tudunk mit kezdeni, és leggyakrabban teljesen megváltoztatjuk, szétszedjük, amihez rengeteg munka, idő és pénz kell. Mindezek mellett egy csomó szemetet is termelünk vele, porzik minden, tehát környezeti hatása is negatív. De új részek és a részekhez új anyagok akkor is kellenek, ha meg kívánjuk őrizni az eredetit.

Erre a problémára kínál megoldást a De Meeuw és a DUS Architects. 3D nyomtatott tervük teljes mértékben újrahasználható, és az idő sem tényező, kerüljön rá sor két, nyolc vagy tizennyolc év múlva. Az eredeti homlokzat újrahasznosított anyagokból, például samponos flakonokból készül. A homlokzatot műanyag labdacsokra tördelik, amelyekből új nyomtatható.

3dnyomtatas_facade0.jpg

Mivel a kormányok és a lakók egyaránt rugalmas és fenntartható otthonokra vágynak, a De Meeuw javaslata teljes mértékben kielégítheti őket. Az alkotói fantázia kiélésére tökéletes új megoldás teljesen flexibilis, és a fenntarthatósági elveknek is megfelel. Az épület megfizethető ára a digitalizációval és azzal a ténnyel magyarázható, hogy nincs szükség új anyagokra. A 3D nyomtatás azért is előnyös, mert a sok lehetőség miatt, könnyebb eleget tenni a megrendelői igényeknek.

A DUS Architects számára nem ismeretlen a terület, mert korábban az amszterdami Európa Ház homlokzatát tervezte és nyomtatta bioműanyagból. Kanálisházakat szintén printeltek. A De Meeuw a velük való együttműködés keretében új céggel, a NEZTT-el jelentkezik a lakáspiacon.

Első hivatalos épülethomlokzatuk 2018 őszén várható.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás építészet építőipar épületnyomtatás környezetbarát technológiák innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4312672787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása