HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és virtuális valóság a világ vízproblémáinak orvoslására

ferenck 2017.06.22. 08:30

A vízcsúcs (peak water) elméletet az édesvíz-források elérését, minőségét és felhasználását akadályozó egyre több tényező miatti aggodalom szülte. Magát a kifejezést 2010 óta használják – ugyanabban az évben fel is került a New York Times „Az év szava” 33-as listájára –, és bolygónkon hiába óriásiak a vízkészletek, csökken a fenntartható módon használható víz mennyisége. Ha folytatódnak a mostani trendek, 2025-re 1,8 milliárd személy küzd vízhiánnyal, a Föld lakosságának kétharmada pedig vízkorlátozásokra kényszerül. Egyesek szerint az olajcsúcs az igazi veszély, de úgy tűnik, a vízcsúcs súlyosabb problémákat vet fel. Sokan az örökösen forrongó közép-keleti valóságot is a vízzel, pontosabban a víz szűkösségével, hiányával magyarázzák.

Új technológiák, például a 3D nyomtatás és a virtuális valóság (VR) nemcsak techfanoknak és szakembereknek, jóléti államok fogyasztóinak kínál új lehetőségeket, hanem a harmadik világ alacsony életszínvonalú országainak is. Az ismert jótékonysági szervezet Oxfam ezekkel a megoldásokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes területeken mennyire meg kell küzdeni az ivóvízért, pedig messze még a vízcsúcs. A szervezet természetesen nemcsak figyelmeztet, hanem segíteni is igyekszik a rászorulókon.

3dnyomtatas_viz.jpg

Az Oxfam csapat más partnerekkel együtt készített 360 fokos VR-filmje, az Evelyn’s Story bemutatja, hogy kenyai családoknak milyen nehéz tiszta vízhez jutni. Mivel a filmet VR-szközökkel nézhetjük meg, Evelyn és családja szemével látva, a közegben teljesen elmerülve ismerjük meg a problémát, hitelesebben éljük át a szomjúságot. Átélhetőbb, erősebb érzelmi hatást vált ki, mintha közönséges képernyőn néznénk. A filmkészítők elégedettek, üzenetük a technológia közvetítésével sokakhoz eljutott, amihez az utóbbi idők könnyebb VR-hozzáférhetősége is jelentősen hozzájárult.

Világméretű együttműködés keretében az Oxfam a 3D nyomtatást is használja humanitárius célokra. A 2015-ös nepáli földrengés után kifolyócsöveket és más vízzel kapcsolatos dolgokat printeltek a helyszíneken. Mentési műveleteknél szintén éltek a 3DP adta lehetőségekkel. Rájöttek (ők is), hogy a technológiával gyorsabban előállíthatók alkatrészek. A szervezet és partnerei azóta is aktívak Nepálban, helyi anyagokkal dolgoznak, az eszközkészítés a 3DP mellett ezért is olcsóbb és fenntarthatóbb.

3dnyomtatas_viz0.jpg

Sri Lankán szenzorokkal mérték a csapadékot. Mezőgazdáknak segítettek vele biztosítási kérvényeik érvényesítése során.

Lester P. Brown, az Earth Policy Institute elnöke írta 2013-ban, hogy hiába kimerítő az olajcsúcsról szóló szakirodalom, a jövőre nézve a vízcsúcs az igazi veszély.

Címkék: trendek jövő víz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr612611861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása