HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Ismét újított a Formlabs

ferenck 2017.06.06. 08:30

A bostoni Formlabs a napokban mutatta be két új 3D nyomtatórendszerét: a cég első szelektív lézeres szinterezéssel (SLS) működő printerét, a Fuse 1-t és a népszerű, többek között fogászati felhasználásra ideális Form 2 SLA gépet használó Form Cell automatizált gyártómegoldást. (A világ legfejlettebb, ipari színvonalú asztali nyomtatóját, a Form 2-t a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

A két rendszer mellett a vállalat a helyi lábbeli-gyártó New Balance-szel most kezdődő együttműködést is bejelentette. A partnerség részleteiről még nem nyilatkoztak, egyelőre csak annyit tudni, hogy remek minőségű nyomtatóanyagok előállításában segítik a New Balance-t, amelyekkel megvalósítható a folyamatos cipőgyártás. Maga a gyártás valamikor 2018-ban indul.

3dnyomtatas_formlabsuj0.jpg

A 9999 dollárnál kezdődő, a legolcsóbb ipari SLS gépnél 20-szor olcsóbb Fuse 1 nem műgyantát, hanem poralapú anyagot és a részecskéket „egybesütő” – szinterező – lézert használ. A hozzáférhető anyagok közül az ipari gyártásban népszerű, nagyon erős és vegyi hatásoknak ellenálló műanyagokkal, például a Nylon PA12-vel és PA 11-el is működik. Ezekkel a matériákkal prototípusokat és végfelhasználói alkatrészeket egyaránt készítenek.

A szinterezéssel kivitelezhető, hogy minden részt segédanyag nélkül nyomtassanak, így a nyomat mértanilag komplexebb és jobb minőségű lesz. Mivel a felhasznált anyag újrahasznosítható, a Formlabs szerint részekre bontva az SLS a legköltséghatékonyabb 3D nyomtatótechnológia.

A printer csomagban, utómunkálati poreltávolító állomással, anyagokkal és más extrákkal 10000-19999 dollárral többe kerül. Az első szállítások 2018 közepén várhatók.

3dnyomtatas_formlabsuj.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Formlabs a Form 2 gépekből álló printerfarmot a Form Cell robotkarjával működteti, a cég így próbálja megvalósítani az ipari léptékű gyártást. A rendszer működteti, kiüríti a gépeket, lemossa a részeket, és az utólagos javításokat is elvégzi; ezeket a tevékenységeket külön egységek kivitelezik. Csökkenti a munka és anyagköltségeket, lehetővé teszi a 24 órás gyártást. A cégnél nagyon szigorú teszteknek vetették alá, hogy valóban hatékony és méretezhető gyártási eljárást kínálhassanak partnereiknek, vásárlóiknak. A rendszert egyébként több más vállalat, köztük a Google is teszteli.

A Form Cell szépen szemlélteti az új időket, a jelenlegi trendeket, hogy a 3D nyomtatást, több printert szimultán működtetve sorozatgyártásra alkalmas technológiává kívánják tenni. Mások, például a Stratasys és a Voodoo Manufacturing szintén hasonló megoldásokkal próbálkozik. Ha a megoldások valóra váltják a reményeket, a technológiát még több területen és a jelenleginél jóval nagyobb mértékben fogják használni.

Címkék: cipő ipar Google Form 2 fémnyomtatás szelektív lézeres szinterezés fémpor Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1312566065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása