Andrew Finkle, a Structur3d Printing főmérnöke és kutatócsoportja felhasználók anyagokkal végzett kísérleteinek tág teret és időt adó terméket akartak fejleszteni, és megalkották a Discov3ry extrúdert. Az Ultimakerre kitalált, de szinte bármilyen géppel kompatibilis, előre integrálható eszközzel hagyományos műanyag-szálak mellett elsősorban puha anyagok, szilikon, agyag, nutella, csoki stb. nyomtatható. Mivel a „tölténytár” teljesen zárt rendszer, jelentősen csökken a fertőzés kockázata.
A könnyen kezelhető új extrúder egyértelműen bővíti a printer lehetőségeit.
A szilikon-olvasztás prototípuskészítésnél, teszteknél és kisszériás gyártásnál különösen előnyös. Hagyományosan csak a (futószalag-termelés kivételével) jóval drágább fröccsöntéssel hozhatók létre szilikon-részek, 3D nyomtatással elszórtan próbálkoznak (például ortopéd lábbelikhez), úgyhogy minél több az ilyen kísérlet, annál közelebbi az áttörés.
Szilikonnál is izgalmasabb és kétséget kizáróan látványosabb a csokinyomtatás, amiben persze semmi új nincs, sokan nyomtattak már csokoládét, sőt, gépet is fejlesztettek erre a célra. Japánok Valentin-napra, a Nestlé megbízásából KitKat szobrokat, belga remekeket, nutellából különlegességet, csokiszelfit, csokiportrét és így tovább. Csokiopciós multifunkcionális és kajagépet (Foodini stb.), de csak csokoládényomtatót is építettek már makerek, startupok, nagyvállalatok.
Semmi különös, de mindig figyelemfelkeltő, eseményszámba megy. Klasszikus sci-fi a kései 2010-es évek valóságában.
Az Ultimaker nyomtatókat nem édességre találták ki, és az sem biztos, hogy ezek a nassolnivalók finomak. Nutellával és a Hershey Chipitsével mindenesetre próbálkoztak már. Csokival közismerten nehéz dolgozni, de hosszas előtanulmányok és tesztek után sikerrel jártak.
Eldöntötték, hogy 50-50 százalékban fehér, illetve hagyományos csokoládé chipst használnak. A fehér csoki által növelt zsírtartalom gördülékenyebbé tette a „patron” működését. A csokikat másfél percre mikrohullámú sütőbe tették, az így kapott cseppfolyós anyagot pedig a Dicov3ry Complete-be. Kiderült, hogy a megolvasztott csokoládéval a vártnál tovább kell dolgozni, de megoldották.
A végeredmény, egy egyszerű csillagforma jól sikerült, Finkle elégedett volt vele is és az Ultimakerrel is.
Ezt követően a cseppfolyós anyag folyását és a keményedést optimalizáló lehetőséget keresték, és egy hőmérő segítségével rá is jöttek, hogy a fehér csoki mennyiségének csökkentésével jobb lehet az egész. A keményedésre lehűtött vagy egyenesen fagyasztott segédeszközöket találtak ki.
A kutatók más ehető anyagokkal, például mogyoróvajjal, sajtszósszal és pillecukorral is kísérleteztek. Ezek az élelmiszerek viszont nem keményedtek meg nyomtatás után, úgyhogy valamit kellett velük kezdeni.
Kezdtek: kekszre és palacsintára nyomtatták őket. A Csillagok háborúja logóját is megédesítették – cukormázzal.
Az Ultimaker és a Discov3ry Complete összekombinálása, a szilikon- és a csokoládé/édességnyomtatás üzleti és otthoni alkalmazásokat egyaránt előrevetít.