HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bemutatkozik az Artec Leo, az első mesterséges intelligencia alapú, kézi 3D szkenner

FreeDee 2017.04.04. 12:00

A professzionális 3D szkennerek és szoftverek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Artec 3D bemutatta a legújabb és a világ jelenleg leggyorsabb kézi 3D szkennerét, az Artec Leot, amely másodpercenként 80 képkocka rögzítésével képes háromdimenzióban digitalizálni a környezetét. A gyártó tavaly tette elérhetővé az ipari sztenderdet állító Artec Studio 11 szoftver mesterséges intelligencia (AI) alapú ’Autopilot’ funkcióját, amely a nyers adatokból automatikusan állít össze magas minőségű 3D modelleket. Erre alapoztak az Artec Leo fejlesztésénél is, amely számítógépes összeköttetés nélkül önállóan gyűjti és dolgozza fel a látottakat, ezáltal külső helyszíni, nagypontosságú szkennelési feladatok megoldására a jelenleg elérhető legjobb választás.

artec_leo_kezi_3d_szkenner.jpg

Az Artec Leo kezelését különösen egyszerűvé és intuitívvá teszi, hogy érintőképernyőjén valós időben követhetjük, ahogy a kiszemelt tárgy digitális mása akár textúrával együtt összeáll. A beépített akkumulátor, ergonomikus kialakítás és vezetéknélküli működés eddig nehezen megközelíthető helyeken teszi lehetővé a professzionális, nagyfelbontású 3D szkennelést. Az Artec Leoval határozottan előrelépett a nonkontakt 3D szkennerek fejlesztése.

„Az Artec Leo az ipari 3D szkennelés legújabb hullámának megtestesítője” – mondta Artyom Yukhin, az Artec 3D ügyvezetője. „Intuitív, mobil, kezelése minimális tréninget igényel, miközben AI algoritmusokra támaszkodva nagy mennyiségű adathalmazokat tud automatikusan feldolgozni bármely külső vagy távoli helyszínen. A Leo újgenerációs megoldásai komoly áttörést jelentenek, amelyekre a jövőben is szeretnénk építeni ahogy bővítjük az okos 3D szkennereink körét. A cél, hogy a professzionális 3D szkennelés olyan egyszerű legyen a termékeinkkel, mintha csak egy videót rögzítenénk az okostelefonunkkal.”

ipari-3d-szkenneles-600x400.jpg

Az Artec Leo nagy látószöggel és 80 fps sebességű 3D rekonstrukcióval teszi könnyen kivitelezhető feladattá akár nagyobb tárgyak, jelenetek digitalizálását is. Egyúttal a szkenner közelítésével a kritikus területek legapróbb részletei 0,1 mm-es 3D pontossággal rögzíthetők. Ennek köszönhetően az Artec Leo széles körben bevethető; a kisméretű alkatrészek, szerszámbetétek visszamodellezésétől bűnügyi helyszínek pontos dokumentálásához is megfelelő választás lehet.

A beépített, egyedülálló NVIDIA® Jetson™ AI szuperszámítógépnek hála az Artec Leo a jelenleg elérhető legokosabb és -gyorsabb 3D szkenner a piacon. A hardver része egy 9 szabadsági fokú (degrees of freedom, DOF) inerciális rendszer (gyorsulásmérő, giroszkóp és iránytű), amely pontos információkkal szolgál az eszköz pozíciójáról és környezetéről. A szkenner így képes különbséget tenni a célobjektum, az azt tartó felület vagy mögöttes fal között, ezzel automatikusan törölve a nem kívánatos adatokat.

„Az Artec 3D csapatával végzett fejlesztésünknek hála lehetségessé vált a valós idejű 3D digitalizálás, modellezés és vizualizáció egy professzionális kézi 3D szkenner fedélzetén” – meséli Lazaar Louis, VR/AR termékmenedzser, NVIDIA. „Ez az innováció olyan iparágakban jelenthet versenyelőnyt, mint az ipari formatervezés, gyártás, minőségügy, egészségügy, oktatás, animáció és számítógépes grafikák.”

600x400-egeszsegugyi-3d-szkenneles.jpg

Hasznot húzva egy élvonalbeli, szabadalmazott, 2 az 1-ben optikai rendszerből, amely egy 3D és egy színes fényképezőgép összeolvadása, az Artec Leo példátlan textúra leképezésre képes 2,3 megapixeles felbontással. A geometria nagyfelbontású rögzítését egyedülálló VCSEL fényforrás segíti, amellyel a legtöbb szkennerrel szemben akár nagyon világos, napfényes környezetben is biztonsággal lehet 3D szkennelni. A vakurendszer szintén úgy lett kialakítva, hogy a fényviszonyokhoz lehessen igazítani, amely segítségével a felhasználó 3D HDR-ben is rögzíthet, ezzel könnyebbé téve a terepmunkát és a fekete vagy fényes felületek szkennelését is.

A szkennelési folyamat és a modell összeállása végig élőben követhető a szkenner kijelzőjén, de streamelésre is van lehetőség más eszköz képernyőjére. A beépített SSD meghajtó 256 Gb adat tárolására képes, amely kapacitás microSD kártyákkal bővíthető. A szkennelt állományok pedig a munka végén akár WiFin, Etherneten vagy felhőkapcsolaton keresztül is megoszthatók.

A FreeDee Printing Solutions az Artec 3D szkennerek hivatalos hazai forgalmazója, immár több évnyi gyakorlati tapasztalattal segít a nonkontakt 3D szkennerek közötti eligazodásban. Az Artec Leo pontos technikai specifikációi letölthetők a vállalat weboldaláról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6612399753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása