HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát tervezés és új fémötvözetek: az Airbus és a 3D nyomtatás

ferenck 2016.12.15. 08:30

A német repülőgyártó óriás egyik leányvállalata, az Airbus APWorks GmbH nyomtatott bionikus fülketervével megnyerte a német Szövetségi Ökodesign Díjat.

A fülke lényege, hogy az ülőrészt elválasztja a folyosótól a repülőgépen. Ez ugyan nem tűnik bonyolultnak, de gondoljunk bele, hogy a mérnököknek a sürgősségi felszereléshez való hozzáférésre és a személyzet lehajtható ülésével is számolniuk kellett. Nemcsak sikerült, de az egész tömegét is 45 százalékkal csökkentették, és így a repülőnek kevesebb üzemanyagra lesz szüksége, azaz kevesebb széndioxidot bocsát ki.

airbus_2.jpg

A moduláris terv lehetővé teszi elromlott, törött részek nyomtatását és kicserélését, és nem kell teljesen új fülkét készíteni. Az optimalizáláshoz generatív tervezést használtak, ráadásul az anyag is teljesen újrahasznosítható, a környezetbarát szempontoknak maximálisan eleget tesznek.

Idekapcsolódó hír, hogy a fémötvözet-fejlesztő Arconic megegyezett az Airbusszal, hogy kereskedelmi repülőihez nyomtatott fémrészekkel látja el. Egyik részük a nagyon magas hőmérsékletet is jól bíró nikkel-szuperötvözetből, a másik pedig titánból készül. Az első szállítások 2017 második negyedévében várhatók.

Címkék: titán repülőgép környezetbarát technológiák Airbus fémnyomtatás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9212047779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása