HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Úgy nyomtat a robotkar, ahogy a selyemhernyó dolgozik

ferenck 2016.09.26. 11:30

A számítástudomány, például a robotika mind gyakrabban követ természetből ellesett mintákat. Sokszor a legegyszerűbb élőlények viselkedésén figyelhetők meg a fejlesztés egészét megváltoztatható különleges viselkedési formák, mechanizmusok. Közismert, hogy egyes rovarközösségek, például a méhek mekkora hatással vannak az ágenstechnológiára, rajintelligenciára.

A 3D nyomtatás fejlődését bizonyítja, hogy a biológia egyre több printer-, printertechnológia-fejlesztőt is megihlet.

A +LAB kutatói például a selyemhernyóról mintázták az Atropos nevű hattengelyes 3D nyomtató robotkart.

atropos.jpg

A gép ugyanúgy dolgozik, mint az állat. Nem magát a szálat nyomtatja, hanem UV-fényt használva teríti szét a nyomtatófejből kijövő, gyantaoldatba itatott szálat. A módszerrel különféle szálak hagyományos 3DP eljárásokkal kivitelezhetetlen precíz formái, szerkezetei és ma még elképzelhetetlen kombinációi dolgozhatók ki. Lényegében a gyantával „kompatibilis” bármilyen szál felhasználható hozzá.

atropos0.jpg

Jelenleg bazaltot és üveget tartalmazó szálakkal kísérleteznek, de a szén és a poliamid is sorra fog kerülni, sőt, speciális esetekre a bambuszt és az epoxigyantát is figyelembe veszik. Természetesen rengeteg teszt vár még rájuk, de ha beválik, a technológia megváltoztathatja a 3D nyomtatást.

atropos1.jpg

Öntőformákra sem lesz szükség, vagy nagyon gyorsan egészen speciálisak alakíthatók ki, ami szintén nagy előny. Áramvonalasítható a folyamat, felgyorsítható a k+f.

Címkék: robot innovátorok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5211742881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása