HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Okostelefonnal hackeltek meg 3D nyomtatót

ferenck 2016.09.09. 08:00

A 3D nyomtatás rengeteg előnye mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden más számítógépes rendszerhez hasonlóan a printerek is megtámadhatók. Ha csak egy 3D modell kell a cégtermék másolatához, miért ne jutna rossz-szándékú személyek eszébe, hogy eltulajdonítsák?

A Buffalo Egyetemen tanító Wenyao Xu – demonstrációs célból – sokat próbálkozott a 3DP ökoszisztéma megtámadásával, és rá is jött a hogyanra. Nyomot sem hagy, és csak egy egyszerű okostelefon kell hozzá.

„Sok cég 3D nyomtatással akarja forradalmasítani üzleti tevékenységét, viszont biztonsági szempontból találunk még a szellemi tulajdont védtelenül hagyó ismeretlen tényezőket ezekkel a gépekkel kapcsolatban” – nyilatkozta.

Léteznek védelmi mechanizmusok – titkosítás, vízjel, egyszerű riasztórendszer stb. –, de ezek főként a nyers erővel, és nem kifinomult támadásokkal szemben hatékonyak. Xu be is mutatta, hogy kijátszhatók.

Úgy programozta át az okostelefont, hogy mérje a nyomtató által munka közben sugárzott akusztikus és elektromágneses hullámokat. Viszonylag egyszerű szoftverrel fejtette vissza a nyomtató fúvókájának mindenkori térbeli pozícióját, és komplett termékeket „térképezett fel.”

hack_1.jpg

A módszer még nem tökéletes. Ha az okostelefon csak 20 centire van a géptől, 94 százalékos, bonyolult orvosi és járműszerkezeteknél pedig 90 százalékos eredményességgel működik. A távolság növelésével csökkennek a számok: 30 centinél 87, 40-nél 66 százalék pontosan funkcionál.

A számok viszont elég kecsegtetőek ahhoz, hogy felbátorítsanak ipari kémeket. Az okostelefonokat persze ki is lehetne tiltani kényes területekről, csakhogy a „hozd be a saját készüléked” (BYOD) tendencia erősödésével pont nem ebbe az irányba tart a vállalati munkakultúra.

A távolság mellett az elektromágneses hullámok a kritikus pont. Ha a printert megfelelő távolságban, elektromágneses és akusztikus védelem alatt tartjuk, elvileg lehetetlen megtámadni. A nyomtatási sebesség növekedése sem kedvez az okostelefonos trükközésnek, mert sokkal nehezebb a printerfej pontos bemérése. Szoftveralapú megoldásokkal változtatható a nyomtatási sebesség, a printer jeleinek kódolására pedig vállalatok saját elektromágneses és akusztikus interferencia-mintákat dolgozhatnak ki.

A gépek sokféle módon megvédhetők speciális támadásoktól, Xu viszont nagyon egyszerű módszert dolgozott ki, nyomot sem hagy vele, ami azért nyugtalanító. Plusz ő sem vett figyelembe minden belépési pontot. Azaz már gépgyártás előtt alaposan át kell gondolni a 3D nyomtatás biztonsági kihívásait.

Címkék: biztonság okostelefon

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr711688057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása