HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotreprodukció: megszületett az első nyomtatott robotbébi

ferenck 2016.06.24. 08:30

Az amszterdami Szabadegyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában két nyomtatott robot „románcából” megszületett a „szüleire” hasonlító első robotcsecsemő. A gépecskéket A. E. (Guszti) Eiben professzor fejlesztette több éven keresztül.

robotbebi.jpg

Csoportjával saját „DNS-sel” rendelkező robotokat dolgozott ki. A DNS alig valamivel több, mint a gépet (hardverét és szoftverét) formáló kód. A robotszex más, mint az emberek közötti, és „ugyan izgalmasan hangzik, de annyira mégsem az.” A két fél megfelelő távolságból elemzi egymást, ha az eredmény pozitív, létrejön a kapcsolat, ami nem más, mint DNS-ük wifin keresztüli véletlenszerű összekombinálása.

A DNS-keveréket 3D nyomtatóhoz továbbítják, amely kb. 20 óra alatt elkészíti a két szülő részeit egyesítő testet. Teljesen random dolgozik, azaz, ha két utód „születne”, különböznének egymástól. A mutáció ezúttal is fontos szerepet kap: hibridben adódik egybe a szülők pók-, illetve gyíkszerű mozgása.

robotbebi0.jpg

A bébit kicsit tanítják, hogy éretté válása előtt megfeleljen néhány feltételnek: elemek újratöltése, bizonyos sebesség elérése mozgás közben stb. Az emberek által meghatározott feltételek nincsenek kőbe vésve, minden egyes alkalmazáskor megváltoztathatók. Például a bányász akkor felnőtt, ha elég aranyat termel ki, ami akár az első nap megvalósulhat.

A gépek – az evolúció törvényei alapján – úgy is programozhatók, hogy csak a nagyon sikeres egyedeknek legyenek utódaik. Két sikeres bányász eleve pozitívan ítéli meg egymást, gyermekük pedig náluk is nagyobb tehetség lehet. A szexuálisan éretlen, partnertalálásra képtelen egyedek DNS-ükkel együtt eltűnnek.

robotbebi1_1.jpg

Eiben szerint az evolúció a kulcs, a Dolgok evolúciója új technológia pedig a kiválasztással és a reprodukcióval hagyományos módszerekkel megvalósíthatatlan robotokat eredményez. A környezet folyamatosan, generációról generációra teszteli a test-, agy- és viselkedési mintákat; a folyamat egyre életképesebb, sikeresebb egyedekhez vezet.

A technológia a robotika és az MI-kutatás mellett az űrkutatásban és a biológiában is komoly áttörést hozhat.

robotbebi2.jpgrobotbebi3.jpgrobotbebi4.jpgrobotbebi5.jpg

Címkék: űrkutatás robot

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr498769364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása