HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új távlatok a többszínű nyomtatásban

ferenck 2016.05.06. 08:30

A többszínű (multicolor) nyomtatás lehetőségei ugyan korlátozottak még, de egyre több cég próbálkozik valamilyen megoldással. 2015-ben például a Samsung szabadalmaztatott egyet, az Apple szabadalmi kérelmet nyújtott be egy másikra, idén áprilisban a Stratasys pedig bejelentette többszínű és többanyagos J750 ipari printerét.

A svájci ETH Zürich Interaktív Geometria Laborja és a helyi Disney Research közben kidolgozott egy teljesen egyedi, remek minőségű részleteket és szinte korlátlan színhasználatot biztosító megoldást, az úgynevezett számítógépes termoformázást. A termoformázás bejáratott ipari gyártóeljárás, míg az új szoftverrel komplex szerkezetű és színes felületek, egyedi részek, tárgyak kis töredékei hozhatók létre.

A színezett felülethez, digitális 3D modellből kiindulva, szimulációt használnak, majd műanyaglemezre printelik. A termoformázás során a színezett műanyaglemezt felmelegítik, és közvetlenül 3D nyomattá alakítják. A digitális modellből kiszámolják a deformált színes képet, a színek és a részletes minták tökéletesen passzolnak a 3D tárgy mértani részleteihez.

multicolor_1.jpg

Az első lépés az óhajtott modell negatív formájának nyomtatása PLA-ből, ami megadja a szükséges alapokat a nagyon meleg hőmérsékletet is bíró gipszöntethez. Ezt követően a szoftver kiszámolja a 3D modell textúráját, amit lézerezéssel speciális papírra nyomtatnak, és eljuttatják a műanyaglemezre. A műanyaglemez a gipszöntet felett a termoformázó gépben köt meg, majd vákuumöntéssel a nyomtatott öntőformára kerül, bőrként tapad rá.

A kiváló minőségű felület szerkezete és színei szinte egy az egyben azonosak az eredeti modellével. Jó hír, hogy ez az eljárás sok alkalmazáshoz olcsóbb és gyorsabb is, mint a jelenlegi színes 3D nyomtatás. A kutatók több tárgyat, például kínai maszkot, (nem evésre szánt) ételutánzatot alkottak vele, és teljesen élethűre sikerültek.

multicolor0.jpg

A számítógépes termoformázás fához és kövekhez anyagi tulajdonságaik miatt kevésbé passzol, így azokhoz nem ajánlják.

Címkék: Apple Samsung Stratasys multi-material multi-colour

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr998689354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.06. 09:59:40

Majd egyszer valaki mesélje el, hogy mi olyan izgalmas van ebben a blogban, hogy állandóan a címlapon szerepel! Ennyire nincs tech. tartalom a blog.hu-n? Mintha valami bújtatott reklám lenne...
süti beállítások módosítása