HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Minden műanyag újrahasznosítható!

ferenck 2016.04.01. 08:30

Rengeteg műanyagot használunk el, és sajnos egyre több hulladékot termelünk belőlük. Pedig a különféle műanyagok újra is hasznosíthatók. Csakhogy nem minden műanyagot könnyű printelni, az újrahasznosító felszerelés, a gépek nagyon drágák. A statisztika ismét árulkodik: a világ műanyag-hulladékának mindössze 10 százalékát dolgozzák fel.

A 2013-ban alapított holland Precious Plastic megfontolandó alternatívát kínál: nyílt forrású újrahasznosító kezdeményezésük keretében az összes tervrajzot ingyen bocsátják az érdeklődők rendelkezésére, hogy az elhasznált műanyagból nyomtatószálat készítsenek, vagy öntőgépekkel dolgozzák fel. Dave Hakkens alapító azt szeretné, ha a világ minden pontján beindulnának az újrahasznosító minigyárak.

plastic0.jpg

A „csináld magad” gépek hulladék-anyagokból felépíthetők, a tervrajzokból és útmutatókból megtudjuk, mit kell tenni, hogyan ismerjünk fel és szortírozzunk különböző műanyagokat, készítsünk belőlük 3D nyomtatással, öntéssel új termékeket. A gépek modulárisan alakíthatók ki, a szükséges alkatrészek könnyen beszerezhetők.

plastic1.jpg

Első körben zúzógépre lesz szükségünk, amely apró darabokra töri a műanyagot. A préselő-szerkezet beállításaival szabályozhatjuk a darabok méretét, formáját, majd saját gyártású extrúderrel nyomtatószállá alakíthatjuk át őket. Hakkens a felmelegített műanyagot öntőformába sűrítő kompresszor tervrajzát is megosztotta online. A kompresszor segítségével nagyobb, tartós tárgyak, prototípusok készíthetők.

plastic.jpg

Ha a Precious Plastic elképzelései valóra válnak, 10 százaléknál sokkal több műanyaghulladékot hasznosíthatunk.

Címkék: környezetvédelem újrahasznosítás műanyag innovátorok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr118548632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása