HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtass Nefertiti mellszobrot!

ferenck 2016.02.24. 11:30

Két művész, Nora Al-Badri és Jan Nikolai Nelles titokban leszkennelte Nefertiti egyiptomi királynő mellszobrát a berlini Neues Múzeumban. Kivitelezhetetlen küldetésnek tűnt Microsoft Kinecttel és egy hordozható számítógéppel suttyomban elvégezni a munkát, de valahogy mégis sikerült. Politikai tiltakozás és művészi önkifejezés keverékeként értelmezhető tevékenységük a műalkotások közkinccsé tételét, mindenki számára hozzáférhetőségét célzó Másik Nefertiti kezdeményezés része.

nefertiti.jpg

Három hónappal később nagyfelbontású torrentes és egy közvetlen letöltést biztosító linket osztottak meg online. 24 óra leforgása alatt ezernél többen töltötték le a fájlt, és azóta is folyamatosan ezt teszik.

A két művész nyomtatott egy másolatot is, amelyet a Kairói Amerikai Egyetemen állítottak ki. Akciójukkal felhívták a figyelmet, hogy nyilvánvalóan a múzeum is rendelkezik hasonló 3D fájlokkal, másolatokkal, amelyeket viszont soha nem osztanak meg a nyilvánossággal.

nefertiti0.jpg

Az ilyen kezdeményezések hozzájárulhatnak történelmi műemlékek, alkotások szélesebb közönséggel való megismertetéséhez. A new yorki Metropolitan Múzeum 75 leszkennelt darabja letölthető a Thingiverse-ről. Kérdés, hogy más múzeumok is követik a Metropolitan és a két művész példáját.

Címkék: művészet szobrászat történelemtudomány Thingiverse

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr688413552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása