HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Középiskolai oktatás 3D nyomtatással felső fokon kis hazánkban!

FreeDee 2016.02.01. 16:49

A kisvárdai Szent László Katolikus Középiskolában összesen négy darab MakerBot printerrel felszerelt 3D alkotó központot nyitottak. Alig 4-5 hete helyeztük üzembe az intézmény új eszközeit, a tanárok és a diákok olyan ütemben vették azokat birtokukba, hogy a pénteki megnyitón már számtalan saját, 3D nyomtatott tárgyat mutattak be a vendégeknek. A középiskola egyben a FreeDee első, regionális 3D referenciaközpontként működő partnere is lesz.

 img_1798.JPG

Kisvárda Budapesttől 240 kilométerre, az ukrán határtól mindössze 22 kilométerre fekszik. Aligha jöhetett volna távolabbról az, amikor tavaly év végén az iskola vezetése felkeresett minket a Szentkirály utcában azzal a céllal, hogy még 2015-ben felszereljék az intézményt nem egy eszközzel, hanem egy egész 3D nyomtató parkkal. Látszott, hogy a pedagógusok alaposan utánajártak a technológiának és így esett az oktatást is erősen támogató MakerBotra és a FreeDee 3D Akadémiára a választásuk. Már első alkalommal láttuk, hogy a Szent Lászlóban kiemelt jelentőségű a folyamatos fejlesztés. Az a céljuk, hogy a fiatalokat a lehető legmodernebb eszközökkel, előremutató technológiákkal készítsék fel a jövőre. 

Több mint kétszáz diák és kísérőik jöttek el az iskolai 3D nyomtató labor megnyitójára. Négy csoportra bontva vettek részt a programokon. A gyerekek kipróbálhatták a 3D szkennelést, megismerkedhettek a 3D nyomtató működésével és a nyomtatott tárgyakkal, és bemutatták nekik az ötlettől a megvalósulásig tartó folyamatot.. A különböző helyszíneken mind állt egy-egy darab a vadiúj 3D nyomtatók közül: egy MakerBot Replicator 2, egy MakerBot Replicator 2X, egy ötödik generációs MakerBot Replicator, és egy MakerBot Replicator Z18.

img_1823.JPG

img_1814.JPG

img_1840.JPG

Kerezsi Béla igazgató úr elmagyarázta, hogy a 3D nyomtatásba való fektetéssel is a diákok sikeres egyetemi szerepléséhez szeretnének biztos alapot adni. Szeretnék, ha többen választanák az iskolából kilépve a mérnöki, informatikai pályát és felmérték, hogy ehhez milyen előzetes tudásra lehet szüksége a gyerekeknek. Így esett a választás a 3D modellezésre és a 3D nyomtatásra. Megvizsgálva a piacot úgy találták, hogy a megfizethető, de minőségi MakerBot gépek jelentik az optimális felszereltséget egy középiskola számára.

Az igazgató rengeteg gyakorlati példával támasztotta alá, hogy miért érdemes alkalmazni a 3D nyomtatást az iskolában. A Szent Lászlóban már most bemutattak kész, a diákok által tervezett 3D nyomtatásokat. Köztük voltak egyszerűbb példák, de valódi használati tárgyak és alkatrészek is. Az egyik fiatal teljes ámulatunkra azonnal nekiesett egy 3D lézerszkenner megépítésének, s annak első 3D nyomtatott alkatrészei is bemutatásra kerültek.

Kerezsi igazgató elmondta, hogy a diákok kapacitásán túl még milyen hatékonyan lehet spórolni a 3D nyomtatás segítségével, így milyen hamar megtérülhet a befektetés ára. Bemutatott egy 600 Ft anyagköltségű nyomtatott pipetta tartót, amely kellék akár 10 000 Forintba is kerülhet, valamint a szintén párszáz Forint önköltségű, nyomtatott kézcsontvázakat, melyek bolti ára 15-20 000 Forint közé tehető. A tanórai szemléltetés a technológiának köszönhetően tömegessé válhat, nagyságrendekkel olcsóbb, az elvont koncepciók megfoghatóvá válhatnak és ráadásul könnyen pótolhatók a nyomtatott demonstrációs eszközök.

A Szent László további célja egyébként önfenntartóvá tenni az új infrastruktúrát és a lakosságnak, helyi vállalatoknak felajánlani bérnyomtatási, technológiai oktatási kapacitásait. Ezért is fűzik a FreeDee-vel szorosra a kapcsolatot és válnak olyan tapasztalati tudásközponttá a régióban, amely oktatásban, beüzemelésben is kompetens partnerünk lehet. A FreeDee 3D Akadémia cserébe folyamatos képzést és tudásmegosztást biztosít a pedagógusoknak, hogy mindig naprakész legyen a tudásuk.

iskolaipalyazat.jpg

Szabó Péter, a 3D Akadémia vezetője elmondta mekkora meglepetés és öröm volt számunkra a Szent László, amely mintapéldája annak, hogy egy oktatási intézmény milyen sokoldalúan alkalmazhatja a 3D nyomtatókat. Bízunk benne, hogy a hazai középiskolák egyre többen hasonlóan gondolkodnak, ezért is indítottuk el a ’MakerBot a tanteremben! iskolai 3D nyomtató pályázatunkat, amely alkalmával 11 db printer talál gazdára a pályázó  intézmények között. Hiszünk benne, hogy nem feltétlen a pénz, hanem az akarás és a kíváncsiság, az új felé nyitás szükséges a továbblépéshez. Az additív gyártástechnológiákkal is növelhetjük a felnövő nemzedék problémamegoldó eszköztárát és versenyképességét a jövőben. A nyugati trendek azt mutatják, hogy a műszaki, művészeti és mérnöki intézményekben előbb-utóbb mind lesz ilyen masina, amellyel a diákok számára hatalmas előny már a középsuliban megismerkedni. Nem csoda, hogy egy ilyen géppark egyértelműen diákcsalogató eszköz is.

A ’MakerBot a tanteremben!’ pályázaton való részvételhez csupán azt kell megírni egy oldalban, hogy mire használnák a 3D nyomtatót az adott intézményben. Inspirációnak pedig álljon itt tantárgyanként néhány példa a Szent László Katolikus Középiskolából, amely mindössze az első 4-5 hét használatának eredménye.

Matematika: Pitagorasz-tétel

Kémia: kémcső tartó, periódusos rendszer

Történelem: második világháborús tankok, Titanic, ókori templomok, piramisok belső felépítésa

Földrajz: teljes fölgömb, a Föld belső szerkezete

Biológia: állati és növényi sejtek, kéz csontozata, DNS lánc, bogár, emberi szív

Művészettörténet: híres, 3D szkennelt szobrok

Ének-zene: furulya, Violin-kulcs

Testnevelés (igen, a tesi sem maradt ki!): sípok

Robotika: 3D szkenner alkatrészek

img_1748.JPG

img_1756.JPG

img_1759.JPG

img_1775.JPG

img_1747.JPG

A tájékoztató zárásaként az igazgató elmondta, hogy mint középiskola mindig keresik az emberiség számára hasznos dolgokat. A 3D labor megnyitásával párhuzamosan jelentkeztek az E-Nable jótékonysági szervezetbe is önkéntesnek, hogy a kapacitásukat művégtagok nyomtatására is felajánlják. Kiderült, hogy nem is kell messzire menni, mert már a Szent Lászlóban akad olyan diák, aki számára hasznos lehet ez a fajta segítség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr808345742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása