A Liege-i Egyetem Intelligens Gasztronómia Laboratóriuma az ételnyomtatás lehetséges módjait vizsgálja. Új formákat és textúrákat igyekeznek élelmiszerekhez kitalálni, amelyek látványra is jól mutatnak, és táplálóak, finomak is. Többek között a vonzónak nem nevezhető, viszont kifejezetten tápláló rovarokkal és algákkal is foglalkoznak.
A laborban sok printerrel, digitális őrlő- ős marógépekkel, komoly konyhai felszereléssel dolgoznak. Műszaki szakemberekből és szakácsokból álló random csapatokban gondolkoznak, az éhes látogatók pedig nemcsak megnézik a nyomtatási folyamatot, hanem meg is kóstolják az ételeket. Ők is a csapat szerves részei.
Dorothée Goffin, a labor vezetője szerint a koncepció lényege a fogyasztó – azaz a látogató –, aki a kreatív, a prototípuskészítő és tesztszakaszban is részt vesz.
„A 3D nyomtató könnyen a jövő mikrohullámú sütőjévé válhat” – nyilatkozta.