HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Születés előtti rendellenességek gyógyítása 3D nyomtatással

ferenck 2015.07.16. 08:30

Megszoktuk, hogy a 3D nyomtatást orvosi, gyógyászati célokra is alkalmazzák. Az viszont már újdonság, hogy egy, a „magzati gondoskodásra” specializálódott coloradoi központ születés előtt kialakuló deformációk kezelésére használja a technológiát.

E rendellenességek egyike a magzat életét fenyegető nyitott gerinc (spina bifida), amely a gerincvelő körül elhelyezkedő neurális cső tökéletlen bezáródása miatt alakul ki. Ezer csecsemőből egy (hűen a statisztikához: 0,7) születik így. Lényege, hogy egyes csigolyák nem tudják teljesen körülölelni a gerincvelőt, hanem nyitottak maradnak. Ha a nyílás elég nagy, a gerincvelő kitüremkedik, folyadékkal kitöltött burok lehet mellette (vagy hiányozhat).

fetal1.jpg

A spina bifida mozgási nehézségekhez, fogyatékossághoz, az agy teljes vagy részleges hiányához és agysérvhez vezethet. Az esetek 80 százalékában komoly orvosi beavatkozás szükséges. A központ célja, hogy a beavatkozás már magzati korban történjen meg.

E rendellenességek közül a vízfejűség (hydrocephalus) kezeléséhez már használják a 3D nyomtatást. A hydrocephalus akkor alakul ki, ha az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, és emiatt felszaporodik. Az orvos azonban csak műtét közben tudja meg, hogy mennyire nyitott a gerinc, amelyet „be kell zárnia.” Minél tovább tart a beavatkozás, annál veszélyesebb a magzatra és az anyára.

fetal2.jpg

A coloradoi központban ilyen műtéthez használták a 3D képalkotást és nyomtatást. A technológia segített a nyílás méretének pontos meghatározásában és a modell elkészítésében. Lehetővé tette, hogy a sebész beavatkozás előtt végezzen teszteket, gyakorolja és élőben minél gyorsabban végezze el a műtétet.

3D modellek komoly segítséget jelentenek a spina bifida kezelésében. Ha a beavatkozás már magzati állapotban kivitelezhető, nagyobb az esély a későbbi károsodások elkerülésére. Mivel 3DP-vel személyre szabható a modellezés, jelentős mértékben csökkenthetők a kockázatok. Gyógyulásnál sokat segíthet, ha majd a magzat saját sejtjeiből készül – 3D nyomtatással – a nyílást befedő „varrat.”

Címkék: orvosi 3D modellezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr297630500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása