HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát PLA

ferenck 2015.07.13. 08:30

Műanyagokat kétféleképpen lehet környezetbarátabbá tenni: vagy a meglévőt alakítjuk zöldebbé, vagy magát az előállítási folyamatot változtatjuk meg.

Az utóbbi évek egyik népszerű bioműanyaga, a politejsav, ismertebb nevén PLA a legelterjedtebb nyomtatóanyagok közé tartozik. Előállítása azonban sajnos sokkal drágább, mint a petróleumalapú műanyagoké. Eddig legalábbis az volt, de egy flamand fejlesztés mindent megváltoztathat.

A Leuveni Katolikus Egyetem kutatói ugyanis a hagyományos gyártótechnológiákkal azonos (talán kicsit alacsonyabb) költségű előállítási eljárást dolgoztak ki bioműanyagokra. A bevált módszer, hogy a poliejsavat először rossz minőségű „elő-műanyaggá”alakítják, majd abból hozzák létre az egyébként „zöld” PLA-t. De hiába zöld a végtermék, ha a gyártás sok hulladékkal jár, és fémeket is használnak hozzá.

biopla.jpg

A tömegtermelésre alkalmas új módszer lényege, hogy a savból közvetlenül, a gyenge minőségű műanyag, a nagyrészt kukába kerülő melléktermék kiiktatásával állítanak elő PLA-t.

Egyértelműek az előnyök: több a PLA, sokkal kevesebb a hulladék, nincs szükség fémekre. Mivel kimarad egy gyártási szakasz, lényegesen olcsóbb az egész folyamat.

A kutatók szabadalmukat eladták egy vegyipari cégnek, amely ipari léptékben kívánja hasznosítani az új technológiát, azaz a piacon előbb-utóbb az eddiginél is zöldebb PLA nyomtatószálak jelennek majd meg.

„Módszerünk remek példa arra, hogyan egyesíti erejét vegyipar és biotechnológia” – nyilatkozta Bert Sels, az egyik kutató, de azt is hozzáfűzte, hogy a PLA sok területen egyelőre még nem tudja helyettesíteni a hagyományos műanyagokat.

Címkék: PLA környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr27620472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása