HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D modellek segítenek a nyomozásban

ferenck 2015.02.02. 11:30

A floridai 3D Printed Evidence („nyomtatott bizonyíték”, 3DE) 3D nyomtatótechnológiával segítené bíróságok munkáját, bonyolult és kevésbé bonyolult ügyek, karambol, orvosi gondatlanság és más esetek megoldását.

A cégalapító jogász, Josh Weinberger abból indult ki, hogy a 3D nyomtatást nem vagy alig használják a bírósági gyakorlatban. Bűnügyi bizonyítékok pontos, kicsinyített utánzatában, gondolkozik szimuláció és gyenge replikák helyett. Nagyon fontos, hogy egy bizonyítékot ne csak lássunk, hanem meg is lehessen fogni, különben nem tartjuk annyira valódinak – véli.

litigation3.jpg

Tervéhez hamar megtalálta az ideális partnert, a helyi 3DP szolgáltató The Forge-ot.

Bizonyítékok nyomtatott másolatát elég könnyű létrehozni, főként a kicsinyítésnél/nagyításnál kell nagyon odafigyelni, hogy a nyomat méretarányos legyen. A helyszínen eleve készítenek felszíni modelleket, amelyekhez vagy fejlett fotogrammetria szoftvereket, vagy digitális kamerákkal felvett anyagokat, sőt, orvosi szkennelést is használnak.

litigation1.jpglitigation2.jpg

A 3DE szervmodelleket, lábnyomot, ujjlenyomatot nyomtatott eddig, de a lehetőségek végtelenek. Egy-egy modellt például annyira fel lehet nagyítani, hogy jól látszódnak rajta perdöntő bizonyítékok. Bűnügyek teljes helyszínéről is készíthető precíz 3D nyomat.

A 3DP azért is fontos lehet a bíróságokon, mert a jelenlegi 200-400 dolláros modellek olcsóbbak a számítógépes animációs és más megoldásoknál. Weinberger szerint a kriminológiában gyorsan el fog terjedni a technológia. Ideje, mert más területekhez (medicina, robotika, divat stb.) képest nagy a lemaradás.

Címkék: bűnügy bűnüldözés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr977131237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása