HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Radioaktív zseblámpát, dugóhúzót és ékszereket nyomtattak

ferenck 2015.01.27. 08:30

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja, kozmikus sugarak és légköri gázok reakcióba lépésekor áll elő természetes körülmények között kis mennyiségben található meg. A belőle kiszabaduló elektronok idézik elő a foszfor ragyogását, a két elemből önmegvilágító eszközök, például vészkijárati jelzők készíthetők, és készülnek is.

Radioaktivitásról nukleáris tesztekre, atombombára és hasonló borzalmakra szoktunk – jogosan – asszociálni. A plutóniumon kívül azonban sok más radioaktív anyag létezik, köztük a trícium, békés alkalmazásokkal, például energiaforrásként. Ha az előírásokat betartva használjuk, teljesen biztonságos. Biztonság ide, biztonság oda, a „radioaktív” szó viszont mindenkiben borzongást kelt.

radioa3.jpg

Valószínűleg az Innovo néven futó görög hobbitervezőből is, aki különleges trícium-alapú zseblámpát, dugóhúzót és ékszereket – „funkcionális, innovatív és egyedi tárgyakat és műtárgyakat” – nyomtatott.

radioa2.jpgradioa1.jpg

A futurisztikus darabok nappal átlagosak, semmi különös nem történik velük, sötétben viszont foszforeszkálnak. A felhasználó nyolc szín közül választhat, hogy melyiken világítson a fényforrás akár húsz évig nonstop, mert energiával bírja addig is.

radioa4.jpg

A tervező minden biztonsági előírást betartott, ipari printereken nyomtatott, úgyhogy nem kell félnünk, mert a tríciumfiola mozdíthatatlan, törhetetlen, nem szivárog. A kivitelezéshez főként rozsdamentes acélt, bronzot használt, de ezüsttel is dolgozik.

radioa5.jpgradioa6.jpg

A mutatós tárgyak és Innovo más munkái az Etsy-n és a Shapeways-en rendelhetők meg. Sajnos nem olcsók, 60 és 190 euró között mozognak, ami érthető is, mert a tríciumizotóp az egyik legdrágább anyag a világon, grammja 3 ezer dollár. Ennek ellenére gyorsan fogynak, egyes modelleket már szét s kapkodtak.

Címkék: ékszer fémnyomtatás Shapeways

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr947112815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.28. 14:19:30

Foszforeszkáló bizsuk. Hát ez valóban rohadt nagy újdonság.

Ali Lali 2015.01.29. 07:31:48

Nagyanyámnak már az 50-és évek végén volt feszülete amin foszforeszkált a korpus./A hagyományossal szemben meglehetősen izléstelennek találtam./

komplikato 2015.02.02. 17:52:49

Az akkoriban használt fluoreszkáló festékek nem kicsit radioaktívak voltak, pláne szovjet ébresztőórák, a fényességük meg igen messze volt a trícium izotópos dolgoktól. Lehet kapni ilyen világító "szálakat" különböző fix méretben is, csak ott nem alakítható át tetszés szerinti alakzatra.
süti beállítások módosítása