HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D szkenner deríti ki, mit rejt egy Goya-festmény

ferenck 2014.11.28. 11:30

Európai projekt keretében művészettörténészek, kurátorok és restaurátorok munkáját segítő különleges – grafénalapú terahertzes – 3D szkennert fejlesztenek. Az Insidde több technológia integrálásával igyekszik szabad szemmel láthatatlan, rejtett elemeket észrevenni műalkotásokban, kimutatni, hogy milyen ecsettel és festékkel készültek, milyen módszerrel dolgozott a művész stb. Például azt, hogy Goya nőalakot rejtett az egyik spanyol előkelőséget ábrázoló festménye mögé vagy, hogy mi lehet titokzatos 3. századi kerámiák felszíne alatt.

insidde.jpg

A szkenner nem okoz kárt a műalkotásokban, a terahertzes technológia pedig a röntgensugaraknál mélyebbre, az infravörösnél magasabb tartományokba képes behatolni, így értelemszerűen többet is láttat náluk. A jövő anyagának tartott grafén szintén fontos eleme a szkennernek: elektronikus hullámok hatására nemlineárisan viselkedik, frekvenciákat képes váltani.

insidde2.jpg

A leszkennelt alkotások „feljavított” 3D modelljeivel az online Európai Digitális Könyvtár (Europeana) gyűjteményét gazdagítják. A projekt részeként múzeumok, galériák látogatóit hasznos információkkal ellátó kiterjesztett valóség (AR) okostelefon-alkalmazást is fejlesztenek. A szkenner még nincs kész, a tesztelésnél és kalibrálásnál tartanak.

Címkék: művészettörténet grafén 3D szkenner

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr176938371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása