HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nanoszobrok

ferenck 2014.11.17. 08:30

Jonty Hurwitz, londoni művész az eddig legrészletgazdagabb nanoméretű szobrokat hozta létre 3D nyomtatással és az úgynevezett „sok-fotonos litográfiával.” A szabvány fotolitográfiához hasonló eljárással fényérzékeny anyagon lehet apró dolgokat készíteni.

nano1.jpg

A méreteket illetően, 1 nanométer a méter milliárd része. Az emberi haj vastagsága 100 ezer nanométer (100 mikron). Hurwitz szobrai nagyjából akkorák, amennyit öt-hat óra alatt nő az ember körme, emberi szemmel láthatatlanok, csak masszív pásztázó elektronmikroszkóppal nézhetők meg.

nano2.jpg

Az alkotási folyamatban a Karlsruhei Technológiai Intézet és a Weitzmann Tudományos Intézet is részt vett, a szobrokon több mint tízen dolgoztak hónapokon keresztül.

nano3.jpgnano4.jpg

„Mivel a technológia gyorsabban fejlődik annál, hogy emberi érzékeléssel képesek lennénk kezelni, elmosódnak a tudomány és a mítosz közti határvonalak. Olyan korban élünk, amikor végre sikerül leküzdeni a lehetetlent. Saját, kicsi fizikai világunkban, a magunk módján a teremtés félisteneivé váltunk… Ezek a nanomunkák többek szimpla tudományos eredménynél. A történelemnek azt a pillanatát örökítik meg, amikor ugyanabban a méretben tudunk teljes emberi alakot létrehozni, mint a minket az alkotás megkönnyítéséért megteremtő spermium” – elmélkedik Hurwitz.

Címkék: nanotech szobrászat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr46907215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása