HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szimat bombák nyomában

ferenck 2014.10.24. 08:30

Repülőtéren mindenki látott már kósza bombák, drogok után szaglászó kutyákat. Változatos katonai munkára szintén befogják őket. Különleges tulajdonságuk, hogy kilométerekről éreznek meg szagokat.

Az amerikai kormány a napokban jelentette be egy Connex 500 3D printer vásárlását.

De mi köze a Stratasys többféle anyaggal működő csúcstermékének a nyomozókutyákhoz?

Látszatra semmi, a valóságban sok. A gépet ugyanis azért vették, hogy főként kutyák kifinomult szaglóképességeit utánzó tárgyakat állítsanak elő vele.

Kutatások kimutatták, hogy az állat orrformája kitüntetett szerepet játszott a szinte tökéletes szimat kialakulásában, tudósok másolatokat kezdtek el készíteni a szaglószervről, például a mérgező gázokat az orrcimpától – kutyamódra, kilégzéssel – eltávolító készülékeket. Ez a képesség segíti őket új szagok távoli érzékelésében, és másodpercenként akár ötször is meg tudják ismételni.

kutyaorr.jpg

Egy kutyának legalább ötven „szaglóreceptor” van az orrában, érzékelőként működnek, segítik különféle szagok összegyűjtésében. Agyuk eleve úgy lett „bedrótozva”, hogy jól feldolgozza ezeket az adatokat.

A legújabb tudományos kutatások viszont kimutatták, hogy ilyen képességeket meg is lehet tanulni (borkóstolás, ételkóstolás stb.).

Az Auburn Egyetem Kutyaészlelés Kutató Intézetének mesterséges kutyaorron dolgozó tudósai az állat agya (pontosabban az agy szimulációja) helyett a levegő áramlását megjelenítő szoftverrel dolgoznak, a műszimat ez alapján észlel különleges gőzöket, gázokat.

A Stratasys géppel egyelőre nem nyomtattak mesterséges kutyaorrt, a kutatások túl kezdeti stádiumban vannak még. Ha elkészülnek, valószínűleg nem reptereken látjuk őket, hanem tudományos projektekben segédkeznek majd. De az a tény, hogy 3D printerrel ilyen precíziós szerkezetek is létrehozhatók, újfent bizonyítja a technológiában rejlő hatalmas potenciált.

Címkék: állatok Stratasys

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr796817827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása