HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás láb- és bokaproblémákra

ferenck 2014.06.20. 08:30

Becslések szerint az Európai Unióban mintegy 200 millióan küszködnek kisebb-nagyobb láb- és bokaproblémákkal. Az uniós egészségügyi szolgáltatók évente 300 millió eurónál nagyobb összeget költenek a kezelésükre. Nem mellékesen évente 6 százalékkal növekedő piacról van szó.

Általában cipőn belüli megoldásokat, talpakat, rögzítő kötéseket, síneket, leginkább úgynevezett ortéziseket használnak. A bokaortézis például közvetlenül a bőrön vagy jól illeszkedő zokni felett is viselhető.

foot1.jpg

Ezek a kisegítők tömegesen gyárthatók, viszont – pontosan a tömegtermelés miatt – nehéz minden egyes páciens személyes adottságaihoz, hatékonyabb kezeléséhez igazítani őket. Pedig a személyre szabott támogatás egyértelműen jobban működik, ugyanakkor drágább, és a teljes tervezési és gyártási folyamat 6 hétig is eltarthat.

foot3.jpg

Az uniós A-FOOTPRINT projekt célja olcsó láb- és bokaortézisek viselőik egyéni problémáinak figyelembevételével történő fejlesztése. A kutatók különféle láb- és bokaproblémával küszködő felnőttek járásáról gyűjtött adatokat lábmozgásokról készített valósidejű képekkel kombinálva dolgozták ki az eddigi legpontosabb lábdinamika-modellt. A modell segítségével markerek helyezhetők el a testrész anatómiailag meghatározó jelentőségű pontjain, majd az ortopédus pontos 3D szkennelést végezhet a lábról. A pontok mozgását és a talpakra nehezedő nyomás elemzését a projekt információs rendszere tárolja, POD-CAD szoftvere ezen adatok és más orvosi információk alapján alakítja ki az egyénre szabott és 3D nyomtatással kivitelezett kiegészítőt. Az egész folyamat nem tart tovább egy napnál.

foot2.jpg

A projektnek nincsenek versenytársai, megoldásuk komoly változásokat és sok új alkalmazást hozhat. Jobbak és hatékonyabbak lesznek az ortézisek, hamarabb gyógyulnak a betegek, javul a lábhigiénia.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr156385631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása