HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Meztelen ruha

ferenck 2014.06.13. 08:30

Adatvezérelt világunkban, kormányok és vállalatok a lehető legtöbb személyről a lehető legtöbb információt igyekeznek összegyűjteni. A mobiltelefon-használat és a közösségi hálózatokon keresztül folytatott interakciók személyes adatok tárolására és használatára jogosítja fel a szolgáltatókat. Minden kiolvasható Google és Facebook profilokból: merre járunk, mit szeretünk, kik a barátaink és így tovább.

A New York Egyetem két diákja, Pedro Oliveira és Xuedi Chen ebből az elméleti alapvetésből kiindulva készítette el diplomamunkáját, az x.pose-t. A „viselhető adatvezérelt szoborként” definiált 3D nyomtatott ruha napjaink több infokommunikációs trendjére reflektál: 3D printingre, mobiltechnológiákra, Big Datára, magunkon hordozható/viselhető eszközökre (wearable computing), információbiztonsági problémákra.

naked1.jpg

A „Meztelen ruha” a viselője által generált, megosztott, valamilyen módon kezelt adatokra valós időben reagálva „teszi közszemlére” az illető bőrét.

„A fizikai világban öltözködésünkkel magunk döntjük el, hogy testünk mely részeit mutatjuk meg, melyeket rejtjük el. A digitális világban, személyiségünk különféle szolgáltatásokon keresztüli megosztásával viszont kevésbé tudjuk kontrollálni, hogy mit teszünk közkinccsé. Meztelenek és sebezhetők vagyunk” – elmélkednek napjaink internetkultúrájáról az alkotók.

naked2.jpg

A leendő ruha tulajdonosáról okostelefonján keresztül egy hónapig adatokat gyűjtő mobilalkalmazás fejlesztésével és egy szerver kiépítésével kezdték. A folyamatosan feldolgozott adatokból mintázatok alakultak ki, a mintázatokat 3D mesh-hálóvá alakították át. Rengeteget kísérleteztek, míg rátaláltak az ideális – rugalmas és tartós – anyagokra, amelyekből aztán ki is nyomtatták a ruhát.

naked3.jpg

Az app és a szerver a valósidejű adatok révén szabályozza a mesh-hálót, és a közszemlére bocsátott adatmennyiség függvényében teszi közszemlére, „mezteleníti le” a ruha alatti testet. Minél több a „passzív adat” (a felhasználó térbeli pozíciójára, ismerőseire stb. vonatkozó Facebook-bejegyzések, tweetek), annál jobban látható az adott személy bőre.

Címkék: divat művészet okostelefon ruhatervezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr966298391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása