HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Globális lett a lokális nyomtatás

ferenck 2014.06.10. 14:30

A 2013 májusában, hivatalosan augusztusban, Amszterdamból indult 3D Hubs kezdeményezés az alapítók szerint elérte a „kritikus globális tömeget” –nem egész egy év alatt 500-ról 5 ezer fölé nőtt a csomópontok száma. A napokban jelentették be, hogy 80 országban vannak jelen, a hálózat több mint 750 millió személynek biztosít otthonától kb. 15 kilométeres körzeten belül hozzáférést 3D nyomtatóhoz. A jelenlegi legnépszerűbb csomópontok: Milánó (396 maker, 90 nyomtató), New York (350, 81), Amszterdam (1561, 67), Los Angeles (294, 65), Antwerpen (537, 61), London (394, 59), Hága (325, 59), Eindhoven (344, 52), Párizs (374, 50), Utrecht (306, 50).

hub1.jpg

A kezdeményezés lényege a 3D nyomtatók világméretű hálózatának kiépítése: gépkapacitások megosztása, kihasználatlan kapacitások hasznosítása, helyi csomópontok létrehozása. Tervezők feltölthetik munkáikat a webalapú platformra, interaktív térképen kiválaszthatják a legközelebbi printereket. Nyomtatótulajdonosok csatlakozhatnak, és pénzt is kereshetnek mások rendelkezésére bocsátott gépeikkel. Hamisítatlan „maker-közösségek” alakulnak ki.

Alapítói szerint a 3D Hubs „feje tetejére állítja” az azonos termékek tömeges elkészítésén és messzire szállításán alapuló hagyományos gyártást, a gyártáshoz kapcsolódó ellátási láncot. A nyomtatókhoz való széles körű helyi hozzáféréssel lokálissá, egyéni ízlés és személyes óhajok szerint alakíthatóvá teszi a termék-előállítást. A demokratizálódás mellett fel is gyorsul a folyamat: a felhasználó elkezdi a modellezést, és szűk két napon belül már kézbe is veheti a nyomtatott darabot.

hub2.jpg

A csomópontokon legkülönfélébb tárgyakat nyomtatnak. Néhány példa az utóbbi hetek terméséből: Go Pro kameraház, a Francis Bitonti Stúdió otthoni ruhái, drónok, orvosi protézisek. Ha a hálózat összes gépe együtt dolgozna, kevesebb, mint egy hét alatt kinyomtatnák a 93 méteres Szabadságszobor élethű másolatát.

A 3D Hubs nemrég készült el egy alkalmazásprogramozási felülettel (API). Rendeltetése, hogy a 3D tartalmak előállítói és felhasználói a globális printerhálózatra csatlakozzanak. Közben Partneri megállapodást kötöttek az Autodeskkel: a hálózati API-t a szoftvergyártó 123D alkalmazáscsaládjába integrálják.

Címkék: gazdaság csináld magad hálózatok innovátorok Autodesk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr746290107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása