HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott maszkban játszó futballsztárok

ferenck 2014.04.28. 11:30

Néhány hete Johnny Heitinga, a Fulham és a holland válogatott centerhalfja eltörte az orrát edzés közben. Normális esetben három hét pihenővel jár egy ilyen sérülés, és a hátvéd kihagyta volna a szezon hátralévő részét. Heitinga azonban mielőbb játszani akart, és a 3D nyomtatásnak köszönhetően pár nap múlva már pályán is lehetett.

Személyre szabott, a törött orrot speciálisan védő maszkot készítettek neki. Egy keddi napon műtötték meg, és pénteken már csapattársaival együtt edzett.

heitinga2.jpg

A maszkot a londoni Cavendish Imaging nyomtatócég szakemberei tervezték. Ezekhez a munkákhoz – a játékos arcának 3D-s modelljéhez – vagy optikai szkennert vagy volumentomográfiás (kúpalakban szétterülő sugárnyalábbal történő) képalkotást alkalmaznak, amelyekhez más szkennerekkel és kamerákkal létrehozott képeket is felhasználnak. Nem kell fizikai nyomatot készíteni az arcról, ami igen kellemetlen folyamat. Következő lépés a 3D modell rétegről rétegre, nejlonporból, szelektív lézeres szinterezéssel történő kinyomtatása.

Labdarúgók általában az arcrész, orr, száj stb. további sérülésének elkerülése miatt hordanak nyomtatott maszkot. A maszk stabil, futás és fejelés közben sem mozdul el. Heitinga már két meccset játszott le így, és kényelmesnek találta, nem zavarta a játékban. Elmondta, hogy nyilvánvalóan nem ugyanaz, mint maszk nélkül, de nem rontott a teljesítményén.

heitinga1.jpg

A holland bekk előtt más sportolók (focisták, rögbisek stb.) is felkeresték a londoni nyomtatócéget – például a Chelsea két labdarúgója, Fernando Torres és Demba Ba, valamint Lukasz Fabianski, az Arsenal kapusa is játszott már 3D printelt arcvédő maszkban.

Címkék: sport 3D modellezés szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr686092786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása